Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia şi Grecia sunt gata să înceapă tratative privind estul Mediteranei

The Economist
disputa Turcia Grecia mediterana

Turcia şi Grecia sunt gata să înceapă 'tratative exploratorii' privind diferendele din estul Mării Mediterane, a anunţat marţi preşedinţia turcă, notează Agerpres

Conform AFP, disponibilitatea pentru dialog a fost confirmată după o videoconferinţă la care au participat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Erdogan a afirmat în cursul convorbirii că 'dorinţa de reducere a tensiunilor şi de utilizare a canalelor de dialog trebuie sprijinită prin măsuri reciproce'.

Vineri, Erdogan anunţase că este dispus să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis dacă observă indicii de 'bune intenţii' din partea acestuia.

Ankara şi Atena îşi dispută zone bogate în gaze naturale din estul Mediteranei. Cele două părţi nu au mai purtat un dialog 'exploratoriu' din 2016, reaminteşte AFP. Turcia şi Grecia, membre NATO, nu sunt de acord în privinţa suveranităţii asupra unei zone maritime.

În 10 august, o navă turcă de prospecţiuni seismice, însoţită de nave militare, a intrat în apele dintre Grecia şi Cipru. Tensiunea a crescut la sfârşitul lui august, când marinele militare turcă şi greacă au efectuat simultan manevre.

Criza se află pe agenda unui summit european care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.