Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia SOMEAZĂ Uniunea Europeană: Ce vrea Ankara

ue turcia ue

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a îndemnat, luni, Uniunea Europeană să relanseze procesul de aderare a ţării sale la blocul comunitar, apreciind că acesta rămâne 'incomplet' fără Turcia, transmite AFP.

'Am jucat un rol important în trecutul Europei şi o vom face şi în viitor. O Europă fără Turcia este incompletă', a declarat ministrul de externe, în deschiderea conferinţei ambasadorilor turci, desfăşurată la Ankara, informează agerpres.ro.

Citește și: Tinerii fac SEX după doar 10 mesaje / STUDIU

El a chemat Uniunea Europeană să deschidă noi capitole de negociere cu Ankara, 'ridicând obstacolele artificiale în calea aderării ţării noastre'.

Cavusoglu a mai afirmat că Turcia se aşteaptă la o 'punere în aplicare imediată a liberalizării vizelor' pentru cetăţenii săi în spaţiul Schengen.

Citește și: Cine este David Clark, autorul unui asa zis raport despre justitia din Romania

Bruxellesul şi Ankara întreţin relaţii tensionate după tentativa de puci din Turcia de la mijlocul lunii iulie şi represiunea care a urmat.

UE consideră că Ankara nu îndeplineşte deocamdată criteriile care ar justifica ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci, deşi acordul privind stoparea migraţiei, încheiat în martie, prevedea accelerarea acestui proces de liberalizare.

Citește și: Dubaiul face ceva ce nu mai există: Ultima invenție a miliardarilor / VIDEO

Parlamentul European a votat, la 24 noiembrie, o rezoluţie prin care a cerut îngheţarea temporară a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.

Eurodeputaţii şi-au justificat votul prin 'disproporţia măsurilor represive luate de guvernul turc' după tentativa eşuată de puci din luna iulie.

Citește și: Are sânge albastru, dar e întunecată la minte: Regina Silvia a Suediei susține că locuiește într-un castel bântuit / VIDEO

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat ulterior că va deschide frontierele Turciei pentru a lăsa liberă trecerea migranţilor spre Europa.

Marea majoritate a ţărilor membre ale Uniunii Europene s-au pronunţat împotriva unei asemenea 'îngheţări', dar, 'în condiţiile actuale, deschiderea de noi capitole în negocierile de aderare nu este avută în vedere', a subliniat la 13 decembrie preşedinţia Consiliului UE.

Citește și: PREMIERĂ GALACTICĂ Ea va fi primul astronaut afroamerican din echipajul ISS / VIDEO

Potrivit lui Cavusoglu, Turcia se aşteaptă la relaţii mai bune şi cu Statele Unite ale Americii după învestirea preşedintelui ales, Donald Trump.

Acestea sunt marcate de mai multe luni de dezacorduri în privinţa miliţiilor kurde siriene (YPG), considerate de Ankara grupări teroriste, dar în care Washingtonul vede un aliat în lupta împotriva Statului Islamic.

Citește și: DOVEDIT ȘTIINȚIFIC De ce sunt atât de mulți DEMENȚI în lume, mai ales în România

'Noi credem că Statele Unite nu vor continua să comită aceleaşi erori din trecut', a mai spus Mevlut Cavusoglu, la reuniunea ambasadorilor turci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.