Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia strânge relaţiile cu fosta republică sovietică Uzbekistan

Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit vineri cu conducerea Uzbekistanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală, în contextul în care cele două ţări, predominant musulmane, depun eforturi pentru întărirea relaţiilor, relatează agenţia DPA. În cursul vizitei sale de două zile, Erdogan i-a adus un omagiu lui Islam Karimov, fost mult timp preşedinte al Uzbekistanului. Karimov a murit în septembrie, la vârsta de 78 de ani, după ce a condus ţara timp de un sfert de secol.

Erdogan, însoţit de preşedintele uzbec interimar, Şavkat Mirzioiev, a depus o coroană de flori la mormântul lui Karimov în oraşul Samarkand, în timp ce versete din Coran erau citite cu voce tare, potrivit agenţiei Interfax. Mirzioiev, care va candida la alegerile prezidenţiale din 4 decembrie, i-a spus lui Erdogan în cadrul unei întâlniri că este recunoscător pentru sprijinul pe care Turcia l-a oferit Uzbekistanului de când fosta republică sovietică şi-a declarat independenţa faţă de URSS în 1991. Erdogan i-a urat succes lui Mirzioiev la apropiatele alegeri şi şi-a exprimat încrederea că el va menţine stabilitatea politică şi dezvoltarea economică a Uzbekistanului, potrivit agenţiei de presă Anadolu. ''În această nouă perioadă, trebuie să colaborăm pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre în toate domeniile'', a afirmat Erdogan.

În ultimele luni, Turcia a întărit, de asemenea, relaţiile cu Rusia după o deteriorare bruscă anul trecut în legătură cu conflictul din Siria. Uzbekistanul a menţinut relaţii strânse cu Rusia după epoca sovietică, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.