Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcii care produc temutele drone Baykar anunță o nouă armă care va face prăpăd pe câmpul de luptă

drona

Firma turcă de apărare Baykar intenţionează să înceapă producţia noului său vehicul aerian de luptă fără pilot (UCAV) anul viitor, care atrage deja interesul internaţional, a declarat preşedintele acesteia, Selcuk Bayraktar, transmite Reuters.

Baykar a devenit cunoscută la nivel internaţional în ultimii ani datorită dronei sale uşoare TB-2, care a fost folosită în Ucraina, Azerbaidjan şi Africa de Nord şi a avut un succes uriaş la export, catapultând firma să devină unul dintre cei mai mari exportatori turci din industria de apărare, informează News.ro.

Numită Kizilelma, drona extinde gama de produse a companiei de la drone lente, de atac la sol, la cele autonome rapide şi agile, care funcţionează alături de avioane de luptă.

”Este proiectat să fie un vehicul de luptă aer-aer extrem de autonom, sub controlul uman, desigur. Într-un fel, Kizilelma exprimă un viitor cu totul nou pentru aviaţia de luptă”, a spus Bayraktar, care a condus proiectarea UCAV, de 15 metri lungime.

Baykar plănuieşte să înceapă producţia în cantităţi mici anul viitor

Kizilelma a efectuat primul zbor în decembrie şi a început testele de zbor în formaţie cu celelalte drone ale Baykar luna aceasta.

Drona este gata să înceapă zborurile de testare alături de avioane pilotate. Desfăşurarea pe nava amfibie a Turciei este programată pentru anul viitor.

Există deja cerere din străinătate pentru noua dronă, deşi capabilităţile sale specializate înseamnă că poate fi trimisă pe pieţe de export mai puţine.

Bayraktar, care este căsătorit cu fiica preşedintelui turc Tayyip Erdogan, a vorbit în marginea unui salon aerospaţial şi tehnologic organizat de propria fundaţie.

Proiectele militare de mare profil au ocupat un loc proeminent în campania electorală a lui Erdogan, iar Bayraktar a spus că vede drona ca punctul culminant al unei aspiraţii naţionale şi un produs ”în care spunem lumii că ţara noastră nu este doar un jucător, ci şi un creator de jocuri”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.