Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcii vor să domine în Balcani: 'Facem tot ce putem pentru asigurarea nevoilor de gaz!' / 'Nu putem permite un alt conflict în inima Balcanilor'

balcani albania muntenegru serbia kosovo croatia bosnia

Vine iarna, securitatea energetică și alimentară au devenit provocări comune și nu există altă soluție decât solidaritatea, afirmă ministrul turc de externe. Șeful diplomației turce a dat vineri asigurări că Turcia va contribui la asigurarea satisfacerii nevoilor de gaz ale Balcanilor în această iarnă.

''Războiul din Europa este un semnal de alarmă. Vedem cât de vulnerabili suntem la diverse șocuri. Iarna se apropie'', a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu în deschiderea summitului Open Balkan Initiative de la Belgrad, capitala Serbiei, relatează Anadolu.

"Securitatea energetică și alimentară au devenit provocări comune. Nu există altă rețetă decât solidaritatea. În calitate de Turcie, continuăm să facem tot posibilul pentru o bună implementare a acordului de la Istanbul privind cerealele. De asemenea, facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe vecinii noștri din Balcani în asigurarea nevoilor lor de gaz pentru iarnă'', a adăugat el, citând și acordul încheiat la Istanbul în luna iulie a acestui an care deblochează exporturile de cereale ucrainene.

Cavusoglu a criticat, de asemenea, Uniunea Europeană în legătură cu blocarea candidaturilor de aderare la UE ale Macedoniei de Nord și Albaniei.

''Noi vedem Inițiativa Balcanilor Deschiși ca pe o punte între Balcani și UE. În trecut, extinderea a fost una dintre cele mai de succes politici ale UE. Dar UE a devenit închisă în sine, iar interesele politice înguste au deturnat agenda de extindere'', a spus el.

"Nimeni nu poate oferi o explicație bună cu privire la motivul pentru care Macedonia de Nord și Albania au așteptat atât de mult timp. Și le felicităm pe amândouă pentru începerea negocierilor de aderare."

Cavusoglu a adăugat că președintele Recep Tayyip Erdogan va vizita regiunea săptămâna viitoare, adăugând: ''Situația actuală din Bosnia și Herțegovina va fi pe primul loc pe agenda noastră. Nu putem permite un alt conflict în inima Balcanilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.