Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turkmenistanul va ridica o statuie a calului favorit al fostului preşedinte turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov

operationworld.com
Turkmenistan

Calul favorit al fostului preşedinte turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov va avea propria statuie în ţară, una dintre cele mai închise din lume, a relatat luni publicaţia oficială Neutralnî Turkmenistan, potrivit AFP.

Rasa de cai Akhal-Teke joacă un rol de prim-plan în propaganda acestei foste republici sovietice bogate în resurse de gaz şi a fost ridicată la rang de simbol naţional de fostul preşedinte, care a controlat cu mână de fier această ţară din Asia Centrală timp de 15 ani înainte de a preda puterea fiului său Serdar în martie.

De acum, calul său preferat va fi imortalizat prin propria statuie, după ce noul preşedinte, Serdar Berdîmuhamedov, a dat undă verde construcţiei unui monument în onoarea acestui simbol în provincia Akhal.

Conform unui decret citat de publicaţia menţionată, monumentul "va spori gloria calului Akhal-Teke, mândria naţională a poporului turkmen", potrivit Agerpres.ro.

În 2018, Akhan, despre care fostul preşedinte spune că l-a dresat personal, a intrat în Cartea Recordurilor pentru că a mers pe picioarele din spate zece metri în 4,19 secunde.

Anul trecut, el l-a purtat pe călăreţul care a aprins flacăra Jocurilor asiatice de arte marţiale şi sporturi în sală, o competiţie susţinută de Comitetul Olimpic Asiatic şi folosită de autorităţile turkmene pentru îmbunătăţi imaginea ţării prin plasarea acesteia pe eşichierul sportiv.

În februarie, Gurbangulî Berdîmuhamedov, pe atunci în vârstă de 64 de ani, a anunţat că a luat "o decizie dificilă" din cauza vârstei şi pentru că vrea să le lase ţara "tinerilor lideri". Câteva zile mai târziu, fiul său devenea succesorul desemnat şi urma să fie ales fără surpriză în martie.

Înainte de a fi ales preşedinte, Serdar Berdîmuhamedov a fost vicepremier însărcinat cu economia şi l-a înlocuit pe tatăl său în postul simbolic de şef al asociaţiei naţionale de cai Akhal-Teke.

Tatăl său a păstrat postul de preşedinte ale camerei superioare a parlamentului, adică a două funcţie în stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.