Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală din Sighişoara au fost restaurate

sighisoaraonline.com
bastionul macelarilor sighisoara

Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET) din Sighişoara a anunţat, vineri, finalizarea proiectului "CULTFORT - Fortăreaţă de cultură urbană", prin care s-au restaurat Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală, care au fost transformate într-un spaţiu cultural neconvenţional, fiind elaborat, în acelaşi timp, şi un document strategic care cuprinde un plan cultural al Sighişoarei.

"Una dintre activităţile principale ale proiectului a fost refuncţionalizarea şi revitalizarea culturală a Turnului şi Bastionului Măcelarilor din Cetatea Sighişoarei. A fost creat un spaţiu cultural neconveţional şi multifuncţional, iar conceptul de amenajare a urmărit punerea în valoare a patrimoniului imaterial şi material multietnic al Sighişoarei, printr-o îmbinare a valorilor istorice - a moştenirii săseşti, cei care au construit fortificaţia Cetăţii Medievale, cu diversitatea culturală contemporană reprezentată de români, maghiari, romi şi saşi. Proiectul a inclus un program non-formal de educaţie cultural-artistică, fundaţia organizând o serie de ateliere de educaţie non-formală, ateliere practice, creative şi senzoriale de iniţiere în arhitectură, descoperirea istoriei locale şi experimentarea artelor", a arătat Fundaţia Mihai Eminescu Trust, într-un comunicat de presă.

Potrivit MET, proiectul a răspuns nevoilor identificate de echipa Fundaţiei în cadrul unei serii de dezbateri publice organizate în 2019 la Sighişoara: nevoia de îmbunătăţire a managementului cultural, de implicare a mediului de afaceri, de amenajare de spaţii culturale multifuncţionale şi de îmbogăţire a agendei culturale locale.

"Prin acest proiect, Fundaţia a urmărit dezvoltarea integrată a sectorului cultural creativ din Sighişoara, prin consolidarea competenţelor de planificare strategică, antreprenoriat şi management cultural a 30 de profesionişti şi practicanţi din sectorul cultural-creativ, până în 2023. Proiectul a ţintit către creşterea gradului de acces la cultură a publicului larg, prin îmbogăţirea ofertei culturale a Sighişoarei cu 23 de evenimente de artă clasică, modernă, populară sau contemporană, atrăgând 750 de vizitatori în sezonul estival 2023. Un alt obiectiv a fost dezvoltarea publicului consumator de cultură în rândul generaţiei tinere din Sighişoara, prin crearea unui spaţiu cultural neconvenţional şi implicarea a 250 de copii şi tineri într-un program non-formal de educaţie cultural-artistică", a subliniat MET.

CULTFORT este considerat ca având un caracter strategic prin abordarea integrată şi inovatoare a acestuia, care s-a reflectat în diversitatea activităţilor, adresarea activităţilor atât adulţilor, cât şi copiilor şi tinerilor şi organizarea unei palete largi de evenimente culturale.

"Prin proiect s-a realizat elaborarea unui document strategic care cuprinde un plan cultural al Sighişoarei, au fost organizate două cursuri de formare profesională în domeniul managementului şi al antreprenoriatului cultural (...), conectarea culturală a comunităţii şi a publicului larg din Sighişoara a fost realizată printr-un program desfăşurat în sezonul estival 2023 şi care a fost susţinut de artişti locali independenţi şi de renume, şi care a cuprins arte vizuale, teatru, muzică, cinema, video mapping şi artă culinară. În bastion au fost puse în scenă şase piese de teatru, 6 lung metraje au fost proiectate, alături de 6 concerte speciale, în diferite stiluri muzicale. La toate acestea s-au adăugat 5 experienţe şi experimente culturale senzoriale precum: sighişorenii au vizitat expoziţii foto, au participat la evenimente de video-mapping şi de artă culinară. Toate au fost foarte apreciate de publicul larg", se mai precizează în comunicatul de presă.

Proiectul "CULTFORT - Fortăreaţă de cultură urbană" a avut o durată de 24 de luni şi a beneficiat de o finanţare totală nerambursabilă de 794.115 lei prin Granturile SEE 2014-2021, 11% din această sumă fiind contribuţia proprie a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, în valoare de 98.149 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.