Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turul doi la primărie s-a ținut azi pe facebook

facebook_like_thumb

Dacă Liviu Dragnea și-ar fi deschis contul de facebook în seara asta, ar fi avut un flash cu turul al doilea la primărie din iunie 2016. Și un deja vu cu turul doi de la prezidențialele din 2014. Anunțul său că PSD ar putea boicota alegerile locale, dacă nu se țin într-un tur, a stârnit chiote de bucurie la electoratul anti-PSD, astăzi majoritar în România și ultramajoritar pe facebook.

Cam așa va arăta și al doilea tur de la alegerile locale din 2016, în caz că liberalii izbutesc să strângă o majoritate în Parlament pentru a modifica legea electorală.

Amenințarea lui Dragnea e puerilă. Dar nu poți să nu-i înțelegi amărăciunea. PSD este cel mai mare partid din România, fără îndoială, dar și cel mai izolat partid. Nu Dragnea l-a adus în situația asta. Poate a contribuit și el cândva, dar înaintașii lui la șefia partidului au făcut posibilă această situație paradoxală - să fii primul și să pierzi.

E cumva nedrept să încaseze liderul actual al social-democraților scatoalcele pentru greșelile trecutului. Adevărul e că toți liderii PSD care s-au perindat la șefia formațiunii s-au complăcut mulți ani în această stare - să nu modernizeze partidul și să nu se orienteze spre categorii noi de electorat. Nu poți să stai cicluri electorale la rând la mâna pensionarilor, persoanelor cu puține studii, năpăstuiților sorții. Nici măcar nu înseamnă asta stânga. Stânga înseamnă tineri, intelectuali, din mediul urban.

Nicio grijă, dacă PSD ar fi părăsit treptat electoratul tradițional s-ar fi găsit o altă formațiune, mai mică probabil, care să-i reprezinte. Dar PSD n-a putut ieși din inerție, n-a putut să părăsească trecutul și a preferat disciplina la vot și cantonarea în zone care cu greu mai pot fi considerate, conform definițiilor, de stânga.

Ceea ce cere Dragnea acum, în amărăciunea lui, este să suspendăm o vreme democrația, ca să-și poată moderniza partidul. Pentru că, oricine ar zice orice, un primar ales într-un singur tur este un primar cu o reprezentativitate jenantă în orice democrație.

Supărarea lui Dragnea trebuie totuși înțeleasă. El chiar a cerut acest răgaz, iar intențiile sale de modernizare a partidului și a discursului politic sunt vizibile. Puțini pesediști mai atacă azi justiția la televizor, pare că unii au început să aibă și un respect pentru instituțiile statului, inclusiv a Președintelui, pe care odinioară îl terfeleau prin toate noroaiele. Deci schimbări se văd.

Așa s-a ajuns la înțelegerea cu Iohannis și PNL pentru un singur tur de scrutin. Trocul a fost - eu iau partidul în spate și-l aduc în secolul XXI, voi nu mă nenorociți cu două tururi de scrutin. Pentru că Dragnea știe foarte bine că două tururi înseamnă evacuarea PSD din administrația locală mai ceva decât ar fi putut să o facă DNA. De aia a și pronunțat cuvântul foarte serios ”boicot”.

Acum liberalii s-au răzgândit și vor ”democrație”, pentru că au constatat că se confruntă cu mici competitori care, într-un tur, le fură bună parte din voturi și-i lasă mult în urma partidului lui Dragnea.

Nici nu știi cui să-i dai dreptate. Liberalilor care au prins brusc dor de democrație sau lui Dragnea care s-a angajat să facă ceva bun și rămâne tras pe sfoară?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.