Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tusk: Londra trebuie să garanteze drepturile cetăţenilor şi respectarea angajamentelor financiare

donald tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a atenţionat vineri Marea Britanie că, înainte de orice discuţie privind viitorul acord comercial între Londra şi Bruxelles, trebuie să se ajungă la o înţelegere privind drepturile cetăţenilor şi obligaţiile financiare asumate deja de Regatul Unit, informează DPA, potrivit agerpres.

Prezentând liniile directoare ale negocierilor legate de gestionarea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, Tusk a evidenţiat, în Malta, agenda Bruxellesului, care pare a contracara speranţele Londrei ca discuţiile pe aceste domenii să aibă loc succesiv.

Citeşte şi: Stare de Urgenţă în SUA. Un incendiu puternic a provocat PRĂBUŞIREA unei autostrăzi - FOTO/VIDEO

Tusk a declarat că negocierile privind un viitor acord comercial între UE şi Marea Britanie vor începe doar după ce "vor fi înregistrate progrese suficiente" în legătură cu drepturile cetăţenilor, obligaţiile financiare ale Regatului Unit faţă de UE şi chestiunea menţinerii unei frontiere deschise între Irlanda şi Irlanda de Nord.

"Trebuie să ne asigurăm că Marea Britanie îşi va onora toate angajamentele financiare şi datoriile pe care le-a contractat ca stat membru", a spus Tusk într-o conferinţă de presă în capitala Maltei, ţară care asigură preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, potrivit AFP.

"Nu este vorba de fapt decât de a le face dreptate tuturor acestor comunităţi, agricultori, oameni de ştiinţă etc. cărora noi, cei 28, le-am promis şi le datorăm bani, a adăugat el.

Preşedintele Consiliului European a mai spus că viitoarele negocieri vor fi "dificile, complexe şi uneori chiar conflictuale".

SCANDAL imens de corupţie în Canada. Fostul primar din Montreal, CONDAMNAT la închisoare

"Nu se poate împiedica acest lucru. UE27 nu urmăreşte şi nu va urmări o abordare punitivă. Brexit-ul în sine este suficient de punitiv", a declarat el.

Această opinie a fost împărtăşită şi de premierul maltez Joseph Muscat, care anticipează că negocierile "vor fi dure, dar nu va fi un război".

Apartenenţa Marii Britanii la UE ar urma să se încheie la 29 martie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.