Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UAIC Iaşi împlinește 161 de ani de la înfiinţare. Mihai Chirica: 'Ar trebui să se decreteze zi naţională a comunităţii academice din România'

uaic.ro
uaic universitatea alexandru ioan cuza

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) a organizat luni o ceremonie prin care s-au aniversat 161 de ani de la înfiinţare, potrivit Agerpres.

Evenimentul, care s-a desfăşurat în Aula Magna ''Mihai Eminescu'', a marcat şi debutul Zilelor Universităţii, care au loc până în 31 octombrie.

"Potrivit UNESCO, funcţiile fundamentale ale unei universităţi sunt cercetarea, predarea, învăţarea şi serviciile pentru comunitate desfăşurate în condiţiile de autonomie instituţională şi de libertate academică. De 161 de ani UAIC îşi îndeplineşte misiunea academică. Fără temerea de a greşi putem afirma faptul că Iaşiul universitar în ansamblul său este creaţia UAIC. În acest sens avem în vedere începuturile, evoluţiile, prezentul, dar şi viitorul universităţii. În 1563 se înfiinţa Colegiul de la Cotnari, în 1835 avea loc inaugurarea Academiei Mihăilene, în 1855 se înfiinţau trei facultăţi: Filosofie, Drept şi Teologie, iar ulterior din Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' s-au desprins alte trei universităţi ale Iaşiului. Este vorba de Institutul Politehnic, în 1937, Facultatea de Ştiinţe Agricole, în 1938, Institutul de Medicină în 1948", a spus rectorul UAIC, Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, preocupările universitarilor şi universităţii se îndreaptă în mod egal spre toate componentele vieţii academice.

"Trecem printr-o perioadă dificilă a stării de pandemie, însă în cei 161 de ani UAIC a găsit resorturile să treacă şi prin alte încercări grele. Prelegerea de astăzi se vrea un elogiu adus cercetării ştiinţifice, un omagiu adus cercetătorilor ştiinţifici. Cercetarea ştiinţifică este motorul care asigură saltul calitativ în toate domeniile de activitate. Munca, pasiunea, sclipirea de geniu fac diferenţa, asigură salturile evoluţiei în diferite domenii", a arătat Tudorel Toader.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Sorin Dangă, a spus că "Iaşiul în ansamblul său este creaţia Universităţii".

"Pentru absolvenţii Universităţii 'Alexandru Ioan Cuza' ea este Alma Mater. Cred că Iaşiul ar trebui să se refere la Universitate în ansamblul său ca la Alma Mater. (...) Motorul nostru, al dezvoltării Iaşiului este Universitatea. Obişnuiesc să fac o asemănare cu o deltă, acel loc în care tot timpul se aduce pământ nou. Iaşiul este o deltă pentru că tot timpul sunt aduşi studenţi aici, pentru că tot timpul vor fi aduşi oameni noi dornici să înveţe, să îşi autodepăşească limitele, să facă cercetare", a afirmat Marius Sorin Dangă.

Primarul Mihai Chirica a propus ca data de înfiinţare a primei universităţi moderne din ţară să devină zi naţională.

"Ţinând cont de această zi, ar trebui să se decreteze zi naţională a comunităţii academice din România, pentru că e ziua înfiinţării primei universităţi din România. Probabil că acest lucru va fi posibil la iniţiativa noastră sau a clasei politice, sau împreună vom reuşi să facem posibil şi acest lucru. Acest deziderat este susţinut şi de 161 de ani de activitate desfăşurată de UAIC, prima universitate recunoscută ca sacrificiu pe care moldovenii l-au făcut în sprijinul constituirii primului stat unitar România în 1859. Cred că Universitatea pentru noi rămâne depozitarul activităţii academice desfăşurate pe parcursul a aproape două secole şi rămâne depozitarul calităţii noastre ca oraş, ca regiune şi ca ţară. Aici s-au născut foarte multe lucruri care în cele mai multe rânduri au reprezentat puncte de referinţă pentru statul unitar român. De aici, de la această tribună, s-au clădit cele mai frumoase lucruri care au pornit din cele mai frumoase vise care s-au transformat în realitate. Suntem capitala istorică a României (...) şi asta şi datorită efortului necontenit pe care Universitatea l-a făcut", a menţionat primarul Mihai Chirica.

Ceremonia aniversară face parte din suita de manifestări academice organizate de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi cu prilejul sărbătoririi a 161 de ani de la înfiinţare, care au loc perioada 25 - 31 octombrie.

Între 26 şi 28 octombrie, UAIC participă la Forumul EC2U, ediţia a III-a, organizat de Universitatea din Salamanca (Spania). Pe 26 octombrie, la Centrul de Învăţare al UAIC va avea loc dezbaterea "Oraşele secolului XXI (Smart, Green, Cultural Cities) iar vineri, 29 octombrie, Departamentul de Învăţământ Preuniversitar al UAIC organizează la Muzeul Universităţii workshopul ''Învăţământ preuniversitar la UAIC - trecut, prezent şi viitor''. Sâmbătă, 30 octombrie, la ora 11,00, Grădina Botanică ''Anastasie Fătu'' va deschide cea de-a XLV-a ediţie a expoziţiei ''Flori de toamnă'', care va putea fi vizitată până pe 21 noiembrie. De asemenea, în această perioadă toate facultăţile UAIC organizează evenimente ştiinţifice şi culturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.