Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UBB a reinaugurat Institutul Emil Racoviţă pentru studiul vieţii în condiţii extreme, primul din lume

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) a reinaugurat, marţi, printr-o ceremonie organizată online, Institutul Emil G. Racoviţă pentru studiul vieţii în condiţii extreme, după ce, în urmă cu 100 de ani, în 1920, savantul care îi poartă numele înfiinţa la Cluj primul institut de speologie din lume, potrivit Agerpres.

"Luna noiembrie este o lună specială pentru Universitatea "Babeş-Bolyai". În luna noiembrie au debutat cursurile Universităţii româneşti din Cluj. Tot în luna noiembrie s-a născut şi a murit, după o viaţă dedicată cercetării, savantul Emil Racoviţă", a declarat, în cadrul ceremoniei, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În 1920, profesorul Emil Racoviţă a înfiinţat, la Universitatea din Cluj, primul institut de speologie din lume, care se va numi, din 1948, Institutul de Speologie "Emil Racoviţă".

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

"În 1956, acesta a fost desfiinţat în cadrul universităţii şi s-a format un nou institut naţional în subordinea Ministerului Învăţământului (Institutul de Speologie al Republicii Populare Române). Noul institut se va numi, din 1957, Institutul de Speologie "Emil Racoviţă". Din 1960 acest nou institut a ajuns în subordinea Academiei Române, până în 1972, când a revenit în cadrul ministerului învăţământului. După 1990, institutul a revenit în subordinea Academiei Române, unde funcţionează şi în prezent, fiind dedicat speologiei. Institutul Emil G. Racoviţă pentru Studiul Vieţii în Condiţii Extreme continuă la rândul său Institutul desfiinţat în universitatea clujeană în 1956, având sediul central în clădirea universităţii clujene în care a funcţionat şi vechiul institut universitar", se arată într-o informare a UBB.

Printre participanţii la ceremonia de reinaugurare s-a numărat şi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

"Reformele din perioada comunistă au scos marile institutele de cercetare din structura universităţilor româneşti istorice. Nu doar că reînfiinţarea lor în universităţi este astăzi o reparaţie morală, dar este şi un element obligatoriu pentru competitivitatea universităţilor în lumea în care trăim. (...) Nu reînfiinţăm simplu fostul institut, ci avem un institut care repară istoria, dar actualizează în modernitate moştenirea academică a savantului; într-adevăr, extinderea domeniului de la speologie la studiul vieţii în condiţii extreme deschide posibilitatea unor avantaje competitive extraordinare. În fine, mă bucură implicarea în Institut a specialiştilor români din ţară şi străinătate, care şi-au unit forţele pentru acest demers de anvergură, de suflet şi academic!", a mai spus rectorul UBB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.