Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina - 80 de ani de la masacrul de la Babi Iar

holocaust

Ucraina a comemorat miercuri 80 de ani de la masacrul de la Babi Iar, râpa din Kiev unde pe 29 şi 30 septembrie 1941 au fost ucişi de către nazişti 34.000 de evrei, într-unul dintre cele mai atroce masacre din perioada celui de-al doilea război mondial, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Masacrul a continuat în următorii doi ani, circa 150.000 de oameni în total fiind ucişi la Babi Iar, majoritatea evrei, dar şi ucraineni, ruşi, polonezi şi romi.

"Două cuvinte, peste 100.000 de vieţi omeneşti, milioane de destine schilodite, 80 de ani de durere pentru amândouă popoarele, evreu şi ucrainean", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat într-un comunicat.

"Babi Iar, două cuvinte scurte care sună ca două focuri de armă, dar poartă în ele amintiri îngrozitoare pentru întregi generaţii", a adăugat el.

Şeful statului a luat parte la o ceremonie desfăşurată în tăcere lângă monumentul închinat victimelor, unde rude ale acestora, soldaţi şi copii au depus jerbe.

Zelenski este primul preşedinte evreu al Ucrainei, deşi public nu îşi afişează religia. Cea mai mare parte din familia bunicului său a fost omorâtă în timpul războiului.

"Maşinăria morţii de la Babi Iar nu s-a oprit până la eliberarea Kievului de sub ocupaţie. Teritoriul Kievului a devenit un epicentru al Holocaustului din Europa de est", a notat Ministerul ucrainean de Externe.

În mai, la Babi Iar, care în război se afla în afara Kievului, a fost inaugurată o sinagogă de lemn, proiectul realizat de Fundaţia Centrul Memorial al Holocaustului 'Babi Iar', care intenţionează să construiască aici un uriaş memorial dedicat Shoah.

Săptămâna trecută, parlamentul ucrainean a adoptat o lege care defineşte antisemitismul şi stabileşte pedepse pentru discursul de ură împotriva evreilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.