Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina cere Crucii Roșii să viziteze o închisoare din Donețk: 'Sunt în joc vieți omenești'

crucea rosie

Oficialii ucraineni au cerut Crucii Roșii să efectueze o misiune într-o tabără de prizonieri notorie din estul țării ocupat de Rusia, relatează BBC, conform Mediafax.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, a cerut ca închisoarea Olenivka din Donețk să fie vizitată de Crucea Roșie în termen de trei zile.

"Nu putem pierde mai mult timp. Sunt în joc vieți omenești", a scris el pe Twitter.

Luna trecută, Crucea Roșie a încercat să obțină acces în tabără, dar a declarat că a fost refuzată de autoritățile ruse.

Închisoarea Olenivka se află sub controlul autorităților susținute de Rusia în Donețk din 2014, iar condițiile ar fi extrem de proaste.

În iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși în atacuri cu rachete în tabără, pe care ambele părți și le-au atribuit reciproc. Kievul a declarat că închisoarea a fost ținta Rusiei pentru a distruge dovezile de tortură și ucidere, în timp ce Moscova a dat vina pe rachetele ucrainene.

Printre cei reținuți la locul de detenție se numără membri ai batalionului Azov, care au fost ultimii apărători ai orașului Mariupol și pe care Rusia a încercat să îi prezinte drept neonaziști și criminali de război.

Yermak a declarat că a ridicat problema misiunii în timpul unei videoconferințe cu oficiali ai CICR și ai altor organizații internaționale.

El a cerut ca deplasarea să fie efectuată până luni.

"Ucraina... va contribui la această misiune în toate modurile posibile", a declarat el pe Telegram, adăugând că nu înțelege de ce nu a fost încă organizată o misiune de inspecție la Olenivka.

Președintele Volodimir Zelenski a reluat apelurile și a acuzat Crucea Roșie de inacțiune, spunând că are "obligații, în primul rând de natură morală".

În discursul său nocturn de joi, Zelenski a declarat că, în opinia sa, Crucea Roșie "nu este un club cu privilegii, unde cineva primește un salariu și se bucură de viață".

El a declarat că ar putea fi organizată o misiune în lagărul de prizonieri similară celei a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat în august centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia.

"Dar este nevoie de lideri", a spus Zelenski, într-o critică voalată la adresa Crucii Roșii. "Crucea Roșie poate face acest lucru. Dar trebuie să încercați să faceți să se întâmple".

CICR a fost contactat pentru comentarii.

Luna trecută, directorul general al organizației, Robert Mardini, a declarat că se poartă discuții cu autoritățile ruse în legătură cu accesul la Olenivka - dar în cele din urmă au fost refuzate.

"Negociem în fiecare zi pentru a avea acces deplin la toți prizonierii de război", a declarat el reporterilor. "Este în mod clar o obligație absolută a părților de a permite accesul CICR la toți prizonierii de război."

De asemenea, în discursul său de joi, președintele Zelenski a declarat că Ucraina va sărbători vineri Ziua Apărătorilor, care a devenit sărbătoare națională în 2014 după invazia Rusiei în Crimeea.

"Mâine vom sărbători cu siguranță... una dintre cele mai importante zile ale noastre. Sărbătoarea tuturor războinicilor noștri - din cele mai vechi timpuri până în prezent, de la cazaci la rebeli, de la toți aceștia până la soldații armatei moderne", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.