Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina cere Norvegiei, SUA și UE noi sancțiuni împotriva gazului rusesc

Aleksandar Malivuk/Shutterstock
gaze rusia

În ciuda sancțiunilor occidentale care vizează sectorul energetic al Rusiei, exporturile de GNL ale țării au crescut din 2022. O nouă petiție ucraineană cere acum oficialilor din Europa și SUA să extindă sancțiunile care vizează proiectele Yamal LNG și Arctic LNG 2 ale Novatek, scrie highnorthnews.com.

Într-o scrisoare oficială trimisă ministrului norvegian al afacerilor externe, secretarilor Trezoreriei și Statului SUA, secretarului de stat al Regatului Unit și vicepreședintelui UE al Comisiei Europene, Ucraina solicită sancțiuni suplimentare care vizează proiectele de gaz natural lichefiat (GNL) ale Rusiei în Arctica.

Oficialii ucraineni sugerează măsuri de blocare pentru a împiedica finalizarea Arctic LNG 2 și pentru a limita exportul de GNL din proiectul Yamal LNG existent. Măsurile propuse includ sancțiuni împotriva companiilor de transport greu care transportă module GNL din China în Rusia și a operatorilor a cincisprezece transportatori de GNL Arc7.

Ei solicită, de asemenea, măsuri pentru a împiedica companiile occidentale să furnizeze asigurări P&I pentru navele care transportă GNL rusesc.

Documentul evidențiază modul în care câștigurile din exporturile rusești de petrol continuă să reprezinte o sursă semnificativă de venit pentru guvernul țării.

"Pentru a-și finanța războiul de agresiune, Kremlinul a devenit din ce în ce mai dependent de exporturile de combustibili fosili pentru veniturile bugetare. Companiile de petrol și gaze constituie astăzi cei mai importanți contribuabili din Rusia, jucând un rol esențial în modelarea balanței de plăți și stabilizarea monedei naționale", detaliază documentul.

Potrivit oficialilor ucraineni, Rusia a colectat profituri de peste 600 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili de la începutul invaziei pe scară largă, în urmă cu aproape doi ani.

O parte esențială a profiturilor actuale și viitoare este expansiunea rapidă a câmpurilor arctice ale Rusiei. Până în 2030, țara își propune să exporte 100 de milioane de tone de GNL, în creștere de la 35 de milioane de tone în 2023.

"Exporturile rusești de GNL nu au fost acoperite de sancțiuni internaționale și măsuri restrictive, în 2022 și 2023 [țara] a obținut o creștere a veniturilor asociate, furnizând volume record și vizând o expansiune rapidă în continuare", afirmă oficialii ucraineni în scrisoarea lor.

În timp ce Novatek se confruntă acum cu incertitudine cu privire la cine va cumpăra produse de la Arctic LNG 2 și blocaje logistice legate de transportul GNL, sunt necesare sancțiuni suplimentare pentru a împiedica și mai mult proiectul, explică scrisoarea.

Companiile europene, și anume operatorii de transport maritim și companiile de asigurări maritime, continuă să ajute Novatek în livrarea produselor sale pe piețe.

"Din cele 15 petroliere GNL operaționale din clasa de gheață care permit în prezent exporturile de la Yamal LNG, 11 sunt asigurate în Regatul Unit și 3 în Norvegia. Companiile înregistrate în UE operează ca administratori ai 9 dintre aceste nave, în timp ce managerii de nave înregistrați în Marea Britanie acoperă alte 5 nave", subliniază oficialii ucraineni.

Potrivit înregistrărilor publice de transport maritim, Norwegian Assuranceforeningen Skuld, o companie internațională de asigurări maritime cu sediul în Oslo, oferă asigurare de protecție și despăgubire pentru trei petroliere Arc7 LNG, Yakov Gakkel, Vladimir Voronin și Georgiy Ushakov.

Măsuri de blocare

Mai exact, Ucraina cere oficialilor din SUA, Europa, Norvegia și Marea Britanie să introducă măsuri de blocare împotriva operatorilor flotei existente de 15 petroliere Arc7 care transportă GNL din Arctica rusă către Europa și Asia.

Pentru a limita capacitatea Novatek de a extinde Arctic LNG 2 și de a construi viitoare proiecte GNL, scrisoarea solicită, de asemenea, "sancțiuni împotriva proprietarilor de nave implicate în transportul componentelor pentru construcția Arctic LNG 2 și / sau a altor infrastructuri rusești din Arctica".

Aici, documentul se referă în mod specific la rapoartele recente ale HNN, care evidențiază transportul modulelor prefabricate din China în Rusia de către o companie olandeză-singaporeză Red Box, posibil încălcând sancțiunile existente.

Transportul tehnologiei de lichefiere conținute în module a fost blocat în temeiul normelor UE de la cel de-al 5-lea pachet de sancțiuni din aprilie 2022.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.