Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina dă semne că se pregătește pentru recucerirea Cimeei

pressalert.ro
crimeea

În această săptămâna au avut loc mai multe atacuri ucrainene spectaculoase în Peninsula Crimeea, fiind lovite nave de război și rachete rusești. Estimările privind pagubele produse s-au ridicat la miliarde de lire sterline și au ridicat întrebarea: se pregătește Ucraina să recucerească Crimeea, anexată de Rusia în 2014?, scrie bbc.com.

Crimeea este o fortăreață rusească, așa că este important să nu ne lăsăm duși de val. "Strategia are două obiective principale", spune Oleksandr Musiienko, de la Centrul de Studii Militare și Juridice din Kiev, potrivit bbc.com. "Să stabilească dominația în nord-vestul Mării Negre și să slăbească oportunitățile logistice rusești pentru liniile lor de apărare din sud, în apropiere de Tokmak și Melitopol."

Cu alte cuvinte, operațiunile din Crimeea merg mână în mână cu contraofensiva Ucrainei în sud. "Ele depind una de cealaltă", spune Musiienko.

Realizările recente ale Ucrainei în regiunea Crimeea

Miercuri, rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, furnizate de Marea Britanie și Franța, au dat o lovitură grea flotei rusești mult lăudate din Marea Neagră în portul său de origine, Sevastopol.

Imaginile din satelit ale scenei de la instalația de reparații a docului uscat Sevmorzavod au arătat două nave înnegrite.

Vineri, Ministerul britanic al Apărării a declarat că o mare navă de debarcare amfibie, Minsk, a fost "aproape sigur distrusă din punct de vedere funcțional".

Alături, unul dintre submarinele diesel-electrice rusești din clasa Kilo, Rostov-on-Don - folosit pentru a lansa rachete de croazieră Kalibr la sute de kilometri în Ucraina - "a suferit probabil pagube catastrofale".

Poate la fel de important, docurile uscate - vitale pentru întreținerea întregii flote din Marea Neagră - vor fi probabil scoase din uz "timp de mai multe luni", a declarat ministerul.

Sâmbătă, Ucraina a oferit noi detalii. Aceasta a declarat că forțele speciale au jucat un rol cheie, folosind bărci și un "mijloc de livrare subacvatic" nespecificat pentru a ajunge la țărm, înainte de a folosi "mijloace tehnice speciale" pentru a ajuta la identificarea și țintirea navelor.

În timp ce incendiile abia se stingeau în Sevastopol, au avut loc explozii mai dramatice în timpul nopții, când Ucraina a aruncat în aer unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană ale Rusiei, un S-400, la 64 km (40 de mile) la nord, la Evpatoria.

Aceasta a fost o altă operațiune sofisticată care a folosit o combinație de drone și rachete Neptun de fabricație ucraineană pentru a deruta și distruge o componentă cheie a apărării aeriene a Rusiei în Peninsula Crimeea.

O notă secundară semnificativă: încercările rusești de a utiliza exact această tehnică deasupra Kievului au eșuat în general, în mare parte datorită prezenței rachetelor interceptoare Patriot ale SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.