Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina decretează Donețk și Lugansk teritorii aflate temporar sub ocupaţie

donetk

Rada Supremă (parlamentul) a Ucrainei a adoptat marţi un proiect de lege conform căruia republicile populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk sunt declarate 'teritorii aflate temporar sub ocupaţie', informează agenţiile de presă TASS şi Unian.

În favoarea documentului au votat 280 de deputaţi, dintr-un minim necesar de voturi de 226.

Potrivit documentului, acest statut va rămâne în vigoare 'până în momentul retragerii de pe teritoriul Ucrainei a tuturor formaţiunilor militare ilegale şi a tehnicii militare, precum şi a combatanţilor şi mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei şi până la restabilirea totală a controlului Ucrainei asupra frontierelor de stat'.

De asemenea, parlamentul ucrainean a adoptat o listă a raioanelor din regiunea Donbas cărora le va fi conferit un statut special de autoguvernare locală. În favoarea acestui proiect, înaintat de preşedintele Poroşenko, au votat 296 de deputaţi.

Conform respectivului document, printre teritoriile care vor beneficia temporar de acest statut special se numără raioanele sau acele părţi din ele - oraşe, sate şi cătune - care sunt situate 'între graniţa de stat a Ucrainei cu Federaţia Rusă, linia de coastă a Mării Azov şi linia care este precizată printr-o completare la această decizie, care corespunde Memorandumului de la Minsk din 19 septembrie 2014'.

Respectiva decizie va intra în vigoare din ziua când va fi publicată în mod oficial, adoptarea ei fiind una dintre obligaţiile Kievului prevăzute de Protocolul de la Minsk din 5 septembrie 2014, de Memorandumul de la Minsk din 19 septembrie 2014 şi de Complexul de măsuri din 12 februarie 2015 pentru îndeplinirea acordurilor de la Minsk referitoare la reglementarea situaţiei din regiunea Donbas.

Proiectul acestei din urmă legi a stârnit dispute între diferite fracţiuni parlamentare, care au fost soluţionate la nivelul liderilor lor, ceea ce a întârziat reuniunea de marţi a parlamentului, precizează agenţia de presă ucraineană citată de agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.