Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri sensibile: Azerbaidjanul susține Ucraina, inclusiv cu avioane de luptă

wikipedia.org
mig 29

Azerbaidjanul a livrat în secret avioane de luptă de tip MiG-29 pentru forţele aeriene ale Kievului, susţin administratorii unei pagini de Twitter intitulate CaucasusWarReport. Este vorba de un sprijin care riscă să agraveze relaţiile dintre Baku şi Moscova.

Sursa citată a publicat mai multe fotografii care ar confirma informaţia, în condiţiile în care Guvernul azer spune oficial că sprijină Ucraina cu ajutoare umanitare, transmite Adevărul.

Potrivit imaginilor făcute publice de CaucasusWarReport, cel puţin trei avioane de luptă de tip MiG-29 aparţinând forţelor aeriene azere au fost vopsite într-un hangar din Liov în culorile forţelor aeriene ucrainene înainte de a fi trimise pe front. Aceste avioane au fost donate înainte de lansarea războiului de către Vladimir Putin, pe 24 februarie.

Administratorii paginii sus-menţionate notează că hangarul respectiv a fost atacat de forţele armate ruseşti la sfârşitul lui februarie, însă MiG-urile erau deja folosite de piloţii ucraineni.

În mod oficial, cele trei avioane de luptă au fost trimise în Ucraina pentru „reparaţii şi menenanţă”.

În plus, susţin administratorii paginii CaucasusWarReport, Azerbaidjanul ar fi furnizat Ucrainei mortiere 20N5 de 82 de milimetri şi bombe ghidate QFAB-250, precum şi diverse provizii şi echipamente medicale.

Înainte de lansarea războiului din Ucraina, preşedintele azer Ilham Aliev s-a deplasat la Moscova pentru a semna cu Vladimir Putin un amplu acord de extindere a cooperării diplomatice şi militare, notează Eurasianet.

Rusia este considerată drept cel mai mare furnizor de arme pentru Azerbaidjan în pofida faptului că susţine o rivală a acestei ţări, Armenia, în conflictul teritorial care le opune şi escaladează fecvent în ciocniri militare.

„Azerbaidjanul are din punct de vedere istoric o relaţie apropiată cu Ucraina, care şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritoriului internaţional al Azerbaidjanului în decursul conflictului din Nagorno-Karabah”, explică Mary Glantz, cercetătoare la Institutul Statelor Unite pentru Pace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.