Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina face apel la aliații occidentali să boicoteze cultura rusă - Prima 'victimă' ar putea fi Ceaikovski, care avea origini ucrainene

ssatipura.com
rusia ucraina

Ministrul ucrainean al culturii a cerut aliaților occidentali ai țării să boicoteze cultura rusă, îndemnând la oprirea spectacolelor de muzică a lui Ceaikovski și a altor compozitori ruși până la sfârșitul războiului.

Scriind în The Guardian, Oleksandr Tkachenko susține că un astfel de "boicot cultural" nu ar însemna "anularea lui Ceaikovski", ci ar însemna "oprirea interpretării operelor sale până când Rusia își va înceta invazia sângeroasă".

El susține că un astfel de pas este corect, având în vedere că războiul este "o bătălie civilizațională pentru cultură și istorie", în care Rusia încearcă în mod activ "să ne distrugă cultura și memoria", insistând că cele două state constituie o singură națiune.

Multe personalități culturale din Ucraina au declarat că statul rus instrumentează în mod activ patrimoniul său artistic în timpul conflictului. De exemplu, în Hersonul ocupat de ruși, pe panourile publicitare au fost afișate imagini ale lui Pușkin, cu un text care făcea referire la legătura poetului rus cu orașul.

Tkachenko - un fost director de televiziune care a fost criticat în Ucraina pentru că nu a intervenit pentru a opri o controversată amenințare de reorganizare a Centrului Dovzhenko, centrul de film și arhivă din Kiev - a îndemnat, de asemenea, instituțiile de artă să nu slăbească în hotărârea lor de a nu angaja artiști ruși care susțin războiul.

Personalitățile culturale ucrainene folosesc limbajul decolonizării pentru a descrie un proces de separare de o cultură rusă cândva dominantă, o cultură care a fost promovată în timp ce expresia artistică ucraineană a fost suprimată, uneori în mod violent, de către imperiul rus și, mai târziu, de Uniunea Sovietică.

Astfel de evenimente au inclus uciderea în masă, în 1937, a unei generații de artiști și scriitori ucraineni, cunoscută sub numele de "renașterea executată". În prezent, în Ucraina nu se cântă muzică rusă.

Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie sezonul Crăciunului, cu Spărgătorii de nuci ca repertoriu de iarnă pentru companiile de balet de la New York la Londra, liderii culturali din Marea Britanie se opresc din a boicota operele din canonul rusesc.

"Prezentarea unor mari opere istorice precum Spărgătorul de nuci, interpretate de o listă internațională de dansatori, ar trebui să transmită o declarație puternică că Ceaikovski - el însuși de origine ucraineană - și operele sale se adresează întregii umanități, în opoziție directă și puternică cu viziunea îngustă și naționalistă a culturii colportate de Kremlin", a declarat un purtător de cuvânt al Royal Ballet din Londra.

Acesta a adăugat că politica companiei, pe durata războiului, a continuat să fie aceea că "nu lucrăm cu actori de stat ruși, cum ar fi Bolshoi, și nici cu persoane care au o asociere clară cu regimul Putin de la Kremlin".

Un purtător de cuvânt al English National Ballet, care pune în scenă, de asemenea, o producție a spectacolului Spărgătorul de nuci de Ceaikovski în acest Crăciun, a declarat că, în timp ce compania "este solidară cu toți cei afectați de invazia Rusiei în Ucraina", programul său va continua așa cum a fost planificat.

Kathryn McDowell, directorul executiv al Orchestrei Simfonice din Londra - care prezintă programe care includ Stravinski și Rachmaninov în Germania sub conducerea lui Sir Simon Rattle - a declarat: "Continuăm să interpretăm muzică rusă din trecut". Ea a precizat, de asemenea, că orchestra a continuat să lucreze cu artiști ruși "care nu se identifică cu actuala conducere".

"În timp ce noi, cei de la Hallé, detestăm invazia lui Putin în Ucraina și nu interpretăm muzică și nu lucrăm cu artiști care susțin acest război ilegal, noi, ca aliați ai Ucrainei, ne opunem statului rus, nu poporului sau culturii sale", a declarat David Butcher, directorul executiv al Orchestrei Hallé din Manchester, ale cărei programe viitoare includ lucrări de Stravinski și Șostakovici.

"Nu cred că este potrivit ca o organizație creativă de pionierat să anuleze, să facă pauză sau să se autocenzureze, în cazul nostru, o muzică minunată care merită să fie interpretată și ascultată".

Un purtător de cuvânt al BBC a subliniat programarea muzicii și culturii ucrainene la Radio 3 și în alte părți, inclusiv un bal de vară cu Orchestra Ucraineană pentru Libertate.

"Continuăm să analizăm cu atenție programarea legată de Rusia, luând în considerare totul de la caz la caz", a spus acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.