Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina face un apel către cetățenii ruși, cerându-le să nu ia copii care au fost răpiți din Ucraina

Il Fatto Quotidiano
copii ucraina

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, i-a îndemnat marți pe ruși să nu adopte copii care, potrivit acesteia, au fost "furați" din Ucraina în timpul războiului și apoi deportați în Rusia. Războiul pe care Rusia îl duce de 13 luni împotriva vecinului său a dus la strămutarea a milioane de oameni, inclusiv familii și copii, informează Rador.

Numărul real al copiilor care au fost deportați cu forța în Rusia este imposibil de stabilit. La începutul lunii martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus, Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, acuzându-i de crima de război de a fi deportat ilegal în Rusia sute de copii din Ucraina.

Irina Vereşciuk a declarat pe Telegram că orfanii au fost "furați din Ucraina" și ar fi fost dați spre adopție în Rusia. "Recomand cu tărie cetățenilor ruși să nu adopte orfani ucraineni care au fost scoși ilegal din teritoriile ocupate temporar din Ucraina. Încă o dată le reamintesc tuturor așa-zișilor 'părinți adoptivi' și 'tutori' ruși: mai devreme sau mai târziu va trebui să răspundeți", a declarat Irina Vereşciuk.

Potrivit ministerului ucrainean al integrării teritoriilor ocupate, 19.514 copii ucraineni sunt considerați în prezent ca fiind deportați ilegal. Rusia nu a ascuns faptul că derulează un program în cadrul căruia a adus mii de copii ucraineni în Rusia, dar îl prezintă ca pe o campanie umanitară pentru a proteja orfanii și copiii abandonați în zona de conflict. Cea mai mare parte a mișcărilor de persoane și copii a avut loc în primele luni de război și înainte ca Ucraina să înceapă marea contraofensivă pentru a recâștiga teritoriile ocupate în est și sud, la sfârșitul lunii august.

3,5 milioane de persoane au fost duse în Rusia

Ministerul rus al Apărării a declarat la jumătatea lunii august că 3,5 milioane de persoane au fost duse în Rusia de la începutul conflictului până atunci, inclusiv peste jumătate de milion de copii. Statele Unite au declarat în iulie că Rusia a "deportat cu forța" 260.000 de copii din Ucraina.

Agenția rusă de ştiri TASS l-a citat marți pe Vitali Gancev, oficialul instalat de Moscova în părțile ocupate de Rusia din regiunea ucraineană Harkov, care a declarat că un grup de copii din regiune a fost trimis în Rusia anul trecut cu acordul părinților sau tutorilor lor. "Copiii au fost plasați în condiții excelente, li se oferă tot ce este necesar. Și vom continua să avem grijă de ei până când părinții lor vor veni pentru a-i întoarce", a adăugat Vitali Gancev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.