Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata ucraineană: 'Avansăm în Harkov, ne aflăm la 50 de kilometri de graniţa cu Rusia'

The Leaflet
ucraina razboi

Ucraina a anunţat duminica aceasta că trupele sale au recucerit în septembrie peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu de la trupele ruse în timpul unei contraofensive în nord-estul ţării, transmite agenţia France Presse, potrivit Agerpres.

"De la începutul lunii septembrie, peste 3.000 de kilometri pătraţi au reintrat sub control ucrainean", a declarat duminică, într-un comunicat, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zaluzhni.

"În jurul Harkovului, am început să avansăm nu doar în sud şi est, ci şi către nord. Ne aflăm la 50 de kilometri de graniţa" cu Rusia, a adăugat acesta.

După luni de zile de ceea ce a fost descris de unii analiști drept un război de uzură, o ofensivă ucraineană rapidă a forțat trupele rusești să se retragă în est.

Forțele ucrainene au intrat sâmbătă în orașul strategic Izium, care se află în apropierea graniței dintre regiunile Harkov și Donețk. Izium, care se afla sub ocupație rusă de mai bine de cinci luni, era folosit ca rampă de lansare și nod feroviar pentru atacuri spre sud în regiunea Donețk și în Kupyansk.

Avansul rapid de sâmbătă nu s-a încheiat cu Izium, deoarece Ucraina pare să fi deschis un nou front împotriva apărării rusești la granița dintre regiunile Donețk și Luhansk.

Șeful administrației militare regionale pentru Luhansk, Serhiy Hayday, a indicat că orașul Lysychansk a fost ținta noii ofensive.

Lysychansk a fost ultimul oraș din regiunea Luhansk, în estul Ucrainei, care a căzut sub control rusesc în iulie, după săptămâni de lupte intense. Hayday a declarat sâmbătă pentru CNN că „ocupanții, inclusiv atât colaboratorii, cât și militarii, fug în grabă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.