Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina încearcă să convingă Germania să-i furnizeze sisteme Patriot (Kuleba)

Agerpres.ro
sistem de apărare antirachetă Patriot

Ucraina are nevoie de sistemele americane antiaeriene Patriot pentru a-şi proteja infrastructura civilă, supusă unor puternice atacuri de către Rusia, a declarat miercuri ministrul de externe Dmitro Kuleba, afirmând că va încerca să convingă Germania să permită livrarea lor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Vorbind după o întâlnire cu miniştri de externe din NATO la Bucureşti, Kuleba a spus că are încredere în promisiunile aliaţilor că vor sprijini Ucraina oricât va fi necesar, dar că sprijinul militar şi asistenţa trebuie să vină mai repede.

Piese pentru repararea sectorului energetic, sisteme de apărare antiaeriană pentru prevenirea atacurilor şi tancuri de tip NATO sunt prioritare, a detaliat el.

'Mesajul este simplu: daţi (sisteme) Patriot cât de repede puteţi, pentru că acesta este sistemul de care Ucraina are nevoie pentru a-şi proteja populaţia civilă şi infrastructura', a spus Kuleba.

Guvernul german a declarat pe 24 noiembrie că unităţile de apărare antiaeriană Patriot pe care le oferă Poloniei sunt destinate a fi folosite pe teritoriul NATO, Berlinul contracarând astfel solicitarea Varşoviei ca sistemul să fie trimis Ucrainei.

'Dacă Germania este pregătită să furnizeze (sisteme) Patriot Poloniei şi Polonia este pregătită să le predea Ucrainei, atunci cred că soluţia pentru guvernul german este evidentă', a afirmat ministrul ucrainean, potrivit căruia Kievul va lucra cu Berlinul pe acest subiect.

Fostul preşedinte rus Dmitru Medvedev a avertizat marţi NATO în privinţa furnizării de sisteme Patriot Ucrainei.

'Logica de luare a deciziilor când este vorba despre anumite tipuri de armamente trebuie schimbată', a spus Kuleba. 'Trebuie să prevenim tragedii, nu să răspundem la tragedii', a adăugat el.

Kuleba, potrivit căruia Kievul nu va renunţa la luptă până la restabilirea integrităţii teritoriale, inclusiv cu Crimeea, a mai spus că Ucraina va deveni în cele din urmă membru al NATO, în pofida faptului că Alianţa a făcut în 2008 ceea ce el a numit o greşeală prin neaducerea în rândurile sale.

'Vom câştiga acest război, cu ajutorul aliaţilor, şi vom deveni membri ai NATO, dar aceasta nu înseamnă că nu ar trebui să se întâmple nimic între acum şi momentul în care vom deveni membri ai NATO', a mai afirmat ministrul de externe ucrainean.

'Noi credem că greşelile din trecut pot fi reparate la Vilnius în 2023', a adăugat el, referindu-se la viitorul summit al Alianţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.