Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina își ia adio de la visul NATO: 'Nu o să luăm măsuri pentru a adera. E o chestiune lipsită de speranță!'

ucraina nato

Adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, Ihor Zhovkva, susține că Ucraina nu intenționează să ia măsuri pentru a adera la NATO, deoarece înțelege inutilitatea acestor eforturi din cauza pozițiilor țărilor individuale ale Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit acestuia, deși Ucraina recunoaște că aderarea la NATO este imposibilă pe termen scurt, dorește ca Alianța să documenteze parteneriatul său cu Kievul într-un nou concept strategic care urmează să fie adoptat în viitorul apropiat la summitul NATO de la Madrid, susține oficialul într-un interviu acordat ediției britanice a Financial Times, relatează Ukrinform.

Kaczynski crede că introducerea unui contingent NATO în Ucraina nu va marca începutul celui de-al Treilea Război Mondial

Kievul dorește ca NATO, în documentul actualizat, să recunoască, de asemenea, rolul central al Ucrainei în securitatea europeană, pe fondul războiului în curs cu Rusia.

"Am dori să înțelegem că Ucraina este piatra de temelie a securității europene", a declarat oficialul.

El a spus că, deși Ucraina nu va participa oficial la discutarea noului concept strategic al NATO, Kievul și-a trimis propunerile aliaților.

"Dacă membrii NATO nu dezvăluie situația reală care se întâmplă în Europa, în Ucraina, atunci acest document va fi un alt document complet irelevant", a adăugat Zhovkva.

Potrivit acestuia, Ucraina dorește, de asemenea, ca orice mențiune despre Rusia ca țară parteneră NATO să fie eliminată din conceptul strategic al Alianței. Cea mai recentă versiune, care a fost încheiată în 2010, spune că NATO s-a angajat într-un "adevărat parteneriat strategic" cu Rusia și consideră că cooperarea dintre NATO și Rusia este importantă din punct de vedere strategic.

"Ne așteptăm ca conceptul strategic al NATO să aibă avertismente mai stricte și mai severe la adresa agresorului rus. Nu ezitați în formularea prevederilor privind Rusia - acesta este apelul meu către membrii NATO", a declarat un angajat al Biroului Președintelui Ucrainei.

Totodată, el a menționat că unele țări vor să lase calea dialogului cu Rusia.

Potrivit acestuia, este important ca războiul din Ucraina să fie descris în documente.

"Nu este suficient doar să scoți cuvântul "partener", a spus Zhovkva.

El a confirmat, de asemenea, că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi de la distanță la summitul G7 și la reuniunea NATO, unde va repeta cerința de a oferi garanții de securitate Ucrainei din țările G7 după încheierea războiului cu Federația Rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.