Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un renumit general american le recomandă ucrainenilor să fie atenți la `lebedele negre`/ Grijă la grabă pentru că forțele sunt limitate

US Army
Mark Hertling

Generalul (r) american Mark Hertling a salutat ofensiva „strălucită” desfășurată de ucraineni în Harkov, dar a subliniat că are și trei îngrijorări în privința evoluției viitoare: „Tempo-ul, oboseala și lebedele negre”, susține el pe contul său de Twitter.

Fostul comandant american a subliniat că există unele elemente ale forței ucrainene care nu pot „ține pasul" cu luptătorii din prima linie și că trupele care au luptat până acum sunt frânte de oboseală. De asemenea, el a făcut o listă cu șase „lebede negre” ce pot avea „consecințe grave".

Iată analiza lui:

Armata ucraineană a fost probabil la fel de surprinsă ca mulți alții de rapiditatea și succesul ofensivei lor din Harkov din ultimele cinci zile. Este și continuă să fie strălucită. Dar, ca unul care a văzut atât succese, cât și eșecuri în luptă, am câteva îngrijorări...

Ca și alții, sunt euforic în legătură cu avansul Ucrainei în Harkov și Herson și apărarea lor activă continuă de pe frontul din Donbas. Un avans strălucit rezultat dintr-un plan de manevră solid, șiretenie, arme avansate din punct de vedere tehnologic, utilizarea informațiilor, leadership și moral.

Da, a fost o săptămână înălțătoare de știri din Ucraina. Dar mai e mult de luptat.

Forțele rusești au fugit din zeci de sate din regiunea Harkov, și s-au relocat în Belgorod (Rusia) sau în Lugansk. Comandanții ruși vor încerca probabil să apere centrul logistic cheie de la Kupyansk, pe râul Doneț.

La sud (în nordul Donețkului), forțele Rusiei probabil că își consolidează apărarea și sondează cu artileria în apropiere de Sloviansk, Spirne, Mykolaivka și alte orașe, crezând că UA și-ar putea continua înaintarea, în timp ce militarii ruși și familiile lor părăsesc aceste locații.

Regiunea Herson nu primește cu o atenție la fel de mare, dar Ucraina continuă operațiunile ofensive acolo. Nu uitați, forțele rusești care s-au deplasat acolo luptă acum și suferă pierderi într-o luptă de uzură.

Eu încă prevăd că în viitor vom vedea prizonieri de război ruși în masă.

Așadar, care sunt îngrijorările mele? Trei lucruri: Tempo-ul, oboseala, lebedele negre.

În primul rând, tempo-ul

Tempo-ul este definit în doctrina armatei americane ca fiind „viteza și ritmul operațiunilor militare în raport cu activitățile inamicului". Tempo nu înseamnă întotdeauna „rapid".

Uneori este rapid, alteori este lent... tempo-ul se bazează pe capacități și pe sprijinul acordat pentru luptă. Comandantul determină tempo-ul operațiilor pe baza capacității de a menține inițiativa pentru operațiunile ofensive.

Mai bine spus: „Nu mergeți prea departe, prea repede, fără să vă gândiți la toți cei care încearcă să țină pasul (artilerie, informații, combustibil, muniție, provizii)."

Uneori, un comandant va vedea o oportuniutate și va dori să forțeze. Dar este important să ne amintim că proviziile, informațiile, artileria, apărarea aeriană, geniștii... toate acestea determină ritmul.

Doi mentori m-au învățat ceva pe această temă:

Generalul Franks: „Să știi când să mergi repede și când să încetinești".

Generalul Dempsey: „Fii rapid, dar nu te grăbi!"

În realitate, există unele elemente ale forței ucrainene care nu pot „ține pasul" cu luptătorii din prima linie. Aceasta nu este o insultă, ci o înțelegere a forței ucrainene. În acest moment, comandanții de teren ai Ucrainei - deși entuziasmați de progrese - trebuie să ia în considerare ritmul operațional. Este obligatoriu.

Oboseala: Forțele ucrainene sunt frânte la acest moment

Nu știu dacă a fost (antrenorul de fotbal american) Vince Lombardi, (generalul) Patton sau Shakespeare cel care a spus-o, dar este adevărat: „Oboseala ne face pe toți lași". Forțele aflate în ofensivă pot ataca timp de aproximativ 4-5 zile fără să cedeze.

Nu este vorba de echipamente, ci de ființe umane. Experiența mea în luptă - precum și la centrul național de instruire al armatei noastre, unde studiem acest lucru - este că unitățile vor începe să cedeze dacă nu sunt odihnite în ziua 5 a unei ofensive. Iar comandanții/liderii încep să ia decizii foarte proaste după 3 zile de somn puțin sau dacă nu dorm.

Ne trezim în fiecare zi - după 5 zile - uitându-ne la rapoartele privind înaintarea ucraineană și spunem „sper să meargă mai departe, să cucerească mai mult!". Forțele ucrainene sunt frânte de oboseală în acest moment.

Nu doar din cauza deplasării și a lipsei de somn, ci și a emoțiilor asociate cu lupta. Anticipez unele „pauze" necesare.

În final, „lebedele negre".

„Un eveniment imprevizibil, dincolo de ceea ce se așteaptă în mod normal într-o situație, care poate avea consecințe grave. Lebedele negre se caracterizează prin imprevizibilitate, raritate, efecte severe și insistența larg răspândită, din retrospectivă, că erau evidente".

-Care sunt efectele faptului că Putin a vizat infrastructura energetică din multe orașe din Ucraina?

-Care sunt efectele avarierii centralei nucleare din Zaporojie?

-Cum va gestiona Ucraina capturarea a mii de prizonieri de război ruși?

-Care este situația economiei Ucrainei, a pieței muncii... și a transporturilor de cereale?

-Va avea loc o lovitură de stat la Kremlin? Cine i-ar putea succeda lui Putin și ce va însemna acest lucru?

-Va încerca Ucraina să recupereze Crimeea?

-Ce s-a întâmplat cu cetățenii (și copiii) din Ucraina care au fost trimiși în lagăre și în locații necunoscute din Rusia?

-Ce se întâmplă dacă Rusia folosește arme de distrugere în masă?

Toate sunt probleme care au „consecințe grave" care necesită chibzuință, în timp ce noi toți aplaudăm acțiunile Ucraina pe câmpul de luptă. Acestea fiind spuse, sunt recunoscător pentru cei din Ucraina care continuă să lupte pentru suveranitatea lor împotriva unei invazii ilegale... și pentru cei care îi susțin!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.