Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina luptă pe toate fronturile - Militari ucraineni au înfruntat trupele Wagner în Sudan

The Moscow Times
Wagner africa

Mici echipe ale armatei ucrainene au luat parte la ostilitățile din Sudan, ajutându-l pe liderul țării să evite forțele rebele susținute de Grupul Wagner, a informat Wall Street Journal pe 6 martie, citând oficiali militari ucraineni și sudanezi nenumiți.

Rusia menține o prezență puternică în țări africane precum Sudanul prin Wagner și alte entități, susținând guvernele autoritare, alimentând destabilizarea și extragând resurse pentru a-și finanța războiul împotriva Ucrainei.

În alte publicații media, au apărut anterior afirmații că forțele speciale ucrainene au participat la operațiunile din Sudan și sunt responsabile de atacurile împotriva militanților susținuți de Wagner.

Potrivit WSJ, conducătorul de facto al Sudanului, generalul Abdel Fattah al-Burhan, a făcut apel la Ucraina pentru asistență în vara anului 2023, în timp ce era asediat de forțele rebele. Războiul civil din țara africană dintre guvernul militar al lui Burhan și paramilitarul Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) a izbucnit în aprilie 2023.

Kievul a răspuns pozitiv pentru a reduce influența Rusiei în străinătate, dar și pentru că „Burhan a furnizat în liniște Kievul cu arme de la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022”, a scris publicația.

Comandourile ucrainene ar fi aterizat în Sudan la jumătatea lunii august 2023, au luat parte la o luptă pentru a împinge trupele rebele din Khartoum și au oferit gardienilor lui Burhan noi puști, echipamente și antrenament. Potrivit WSJ, nicio echipă ucraineană care a fost dislocată în Sudan nu a suferit victime.

Kievul nu a confirmat public implicarea în războiul din Sudan. Participarea la ostilități ar putea amenința să acre relațiile cu parteneri importanți precum SUA, care au acuzat atât guvernul, cât și forțele rebele de crime de război și au îndemnat să nu acorde sprijin militar beligeranților.

Zelensky a avut o „întâlnire neplanificată” cu Burhan la aeroportul Shannon din Irlanda în septembrie 2023, discutând chestiuni de securitate și activitățile grupurilor susținute de Rusia din Sudan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.