Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina reacționează dur la comentariile Papei Francisc despre conflictul din țară, convocându-l pe reprezentantul Vaticanului

vatican

Ucraina l-a convocat pe reprezentantul Vaticanului după comentariile Papei Francisc privind conflictul din ţară, informează Rador Radio România.

Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat luni pe nunțiul papal pentru a-și exprima „dezamăgirea” față de comentariile Papei Francisc conform cărora Ucraina ar trebui să „arate curajul steagului alb” și să deschidă discuții cu Rusia pentru a pune capăt războiului care durează de doi ani.

Ce i s-a spus smbasadorului papal în Ucraina

Suveranul Pontif a făcut aceste comentarii într-un interviu acordat postului elvețian RSI, care urmează să fie difuzat pe 20 martie. Ambasadorului papal în Ucraina, arhiepiscopul Visvaldas Kulbokas, i s-a spus că Papa ar trebui să se abțină de la declarații care „legalizează dreptul puterii și încurajează nerespectarea în continuare a normelor dreptului internațional”, se arată într-un comunicat de pe site-ul ministerului.

Declarația adaugă că de la Papă „se așteaptă să trimită semnale comunității mondiale cu privire la necesitatea de a-și uni imediat forțele pentru a asigura victoria binelui asupra răului”. Ucraina „caută pacea ca niciun alt stat. Această pace, totuși, trebuie să fie echitabilă și bazată pe principiile Cartei ONU și pe formula de pace propusă de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski”, se mai arată în comunicat.

Reacția lui Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a reacţionat deja dur duminică la comentariile Papei Francisc, dând asigurări că ţara sa "nu va ridica niciodată" steagul alb în faţa Moscovei.

În interviul acordat radio-televiziunii elveţiene, din care sâmbătă au fost publicate deocamdată doar extrase, Papa Francisc a pledat pentru "negociere", care este un "cuvânt curajos".

"Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi", a remarcat suveranul pontif. "Cred că cel mai puternic este acela care vede situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaţionale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos" şi "a negocia nu înseamnă niciodată să te predai", a explicat Papa Francisc.

După publicarea acestor extrase, biroul său de presă a precizat că el s-a referit la negociere, nicidecum nu a sugerat Ucrainei să se predea în faţa Rusiei, în urma confuziei provocate de folosirea în interviu a expresiei "steag alb". Papa a folosit această expresie "pentru a indica prin ea încetarea ostilităţilor, armistiţiul cu scopul de a negocia", a clarificat purtătorul său de cuvânt, Matteo Bruni.

Francisc, aflat în fruntea Bisericii Catolice din 2013, şi-a atras deja critici în primele luni ale invaziei ruse a Ucrainei, pentru că nu a desemnat în mod clar Rusia drept agresor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.