Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina se pregătește de o invazie rusească. Președintele Volodymyr Zelensky: 'Știm din 2014 că invazia poate fi în fiecare zi'

Moscova susține în continuare că mișcările trupelor se află în Rusia, ca parte a unui exercițiu militar planificat, și nu reprezintă o amenințare. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că o invazie rusă este „o posibilitate foarte reală” pentru care țara sa se pregătește, informează agenția de presă din Ucraina Unian.info.

"Bineînțeles. Știm, din 2014 știm că poate fi în fiecare zi", a declarat Zelensky unui corespondent al CNN în timpul unei vizite recente la frontul din estul Ucrainei.

"Sunt gata, dar suntem pregătiți și pentru că suntem pe pământul nostru și pe teritoriul nostru", a spus Zelensky.

Donbas, o zonă fierbinte

De la sfârșitul lunii martie, agravarea situației a fost observată în zona de război din Donbas, unde forțele controlate de Rusia recurg în mod constant la provocări și încălcări ale încetării focului. Unsprezece militari ucraineni au fost uciși în acțiune doar în ultimele două săptămâni.

Citește și: Crește tensiunea între Ucraina și Rusia: Kievul anunță că un soldat a fost ucis, iar unul rănit

Rusia adună trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

La 30 martie, comandantul-șef al forțelor armate din Ucraina, Ruslan Khomchak, s-a adresat Parlamentului țării, spunând că Rusia, sub masca pregătirii exercițiilor militare din vestul 2021, trage trupe la frontiera Ucrainei: la Bryansk și regiunile Voronej și în Crimeea ocupată. Khomchak a spus că 28 de grupuri tactice ale batalionului rus sunt acum staționate de-a lungul frontierei ruso-ucrainene și în teritoriile ocupate Donbas și Crimeea.

Reacția Rusiei

Moscova susține în continuare că mișcările trupelor se află în Rusia, ca parte a unui exercițiu militar planificat, și nu reprezintă o amenințare.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, asigură că armata ucraineană este capabilă să respingă ofensiva inamicului, adăugând că Ucraina încearcă să realizeze pacea în Donbas prin diplomație.

Pe 8 aprilie, Zelensky a vizitat pozițiile de front ale forțelor ucrainene din estul Ucrainei.

Citește și: Scenarii rusești: Ucraina atacă la Donbas, iar rușii intervin cu trupe; Ucraina se rupe în două .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.