Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina şi Turcia vor semna joi peste zece acorduri cu prilejul vizitei lui Recep Tayyip Erdogan la Kiev

Twitter
erdogan

Ucraina şi Turcia vor semna peste zece acorduri, inclusiv de liber schimb, cu prilejul vizitei pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan o va efectua joi la Kiev, a declarat miercuri premierul ucrainean Denis Şmîgal, transmite Reuters.

Erdogan va continua joi seria liderilor care se deplasează la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina în disputa acesteia cu Rusia, care a desfăşurat peste 100.000 de militari la frontiera comună.

Turcia, stat NATO şi riveran Mării Negre, are relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, dar se opune politicilor Rusiei în Siria şi Libia, precum şi anexării peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

Deşi cooperează cu Rusia în domeniile apărării şi energiei, Turcia a vândut drone sofisticate Ucrainei, provocând furia Moscovei, potrivit Agerpres.ro.

Erdogan s-a oferit să medieze între Moscova şi Kiev, dar a avertizat Rusia să nu invadeze Ucraina.

'Am intensificat negocierile cu partenerii noştri turci pentru a ne asigura că acordul (de liber schimb) corespunde intereselor companiilor ucrainene, creează oportunităţi pentru exporturile noastre şi potenţial pentru modernizarea întreprinderilor ucrainene', a spus Şmîgal într-o şedinţă de guvern.

Valoarea schimburilor comerciale între Turcia şi Ucraina a totalizat 7 miliarde de dolari în 2021. Exporturile ucrainene s-au cifrat la 4,1 miliarde, 70% constând în cereale şi oţeluri.

Alte acorduri ce vor fi semnate joi se referă la cooperarea în domeniile înaltei tehnologii, aviaţiei şi spaţiului, tineretului şi aplicării legii, a mai indicat prim-ministrul ucrainean.

La Ankara, ministrul turc al comerţului, Mehmet Mus, a anunţat într-o conferinţă de presă că acordul de liber schimb vizează ca valoarea schimburilor comerciale să ajungă la 10 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.