Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii caută 'glonțul de aur': lovesc puternic în zona în care o explozie majoră ar fi un dezastru pentru Rusia

crimeea

Un depozit de muniții a fost lovit în timpul unui atac ucrainean cu drone la Dzhankoi, în Crimeea, luni dimineața, forțele de apărare aeriană rusești interceptând sau distrugând 11 drone deasupra zonei, a declarat un oficial instalat în Rusia, citat de Reuters. De asemenea, duminică, ucrainenii au lansat mai multe atacuri cu drone asupra zonelor din Crimeea, vizate fiind tot depozitele de muniții. Această strategie a ucrainenilor este una de tip ”glonțul de aur”, pentru că în Crimeea, mai precis în Sevastopol, rușii au foarte multe depozite de muniții, iar o explozie puternică la unul dintre acestea ar putea antrena un șir de explozii cu efect catastrofal pentru armata Rusiei.

Serghei Aksyonov, guvernatorul instalat de Rusia în peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, a spus că o clădire rezidențială a fost avariată în zonă.

Nu este clar dacă depozitul de muniții a fost lovit direct de o dronă sau dacă a fost avariat de resturile de dronă care au căzut.

Rusia are o bază aeriană militară în apropiere de Dzhankoi. Oficialii ucraineni spun de mult timp că orașul și zonele din jur au fost transformate în cea mai mare bază militară a Moscovei din Crimeea.

Aksyonov a mai spus pe Telegram că „din motive de siguranță” traficul feroviar și rutier în zonă a fost suspendat.

Orașul din Crimeea care este un ”butoi cu pulbere”

Ucrainenii caută ”glonțul de aur” în războiul cu Rusia, iar o lovitură precisă în orașul port Sevastopol, din Crimeea, ar putea fi cea mai mare lovitură din istoria războaielor. Taras Berezoveț, fondatorul proiectului Eliberarea Crimeei, susține că Sevastopolul este un adevărat butoi cu pulbere din cauza depozitelor de muniție pe care rușii le au instalate peste tot. O singură rachetă ar putea declanșa o reacție în lanț, iar flota Rusiei la Marea Neagră ar putea fi antrenată în acest șir de explozii imprevizibile.

„Există numeroase instalații militare care pot deveni ținte. Printre acestea se numără Golful Strelka, unde se află rămășițele (sau mai exact, resturile) Flotei Federației Ruse din Marea Neagră. Asta fiindcă o parte considerabilă a navelor de luptă se află fie pe mare, mult dincolo de raza de acțiune a rachetelor anti-navă ucrainene, fie au fost transferate pe teritoriul rusesc”, a spus Taras Berezoveț, fondatorul proiectului Eliberarea Crimeei, informează Adevărul.

Berezoveț a explicat că rușii au dus la Sevastopol cele mai performante sisteme antiaeriene, tocmai pentru a proteja flota de la Marea Neagră.

„În plus, Sevastopolul conține un număr semnificativ de instalații legate de flotă. În primul rând, acestea sunt depozite de muniții pe care Rusia nu a reușit să le evacueze. Mai sunt acolo și numeroase baze de sprijin în care sunt depozitate muniții și produse petroliere", a adăugat el.

O singură explozie și orașul sare în aer

Berezoveț susține că o singură explozie în Sevastopol ar putea arunca în aer jumătate de oraș din cauza depozitelor de muniții care se află în zonele civile.

„Sevastopolul poate fi descris ca un butoi de pulbere masiv în interiorul Crimeei. O lovitură serioasă are potențialul să declanșeze o explozie masivă care ar putea devasta cu ușurință jumătate din oraș. Amplasarea depozitelor de muniție într-o zonă civilă este responsabilitatea exclusivă a autorităților de ocupație, care vor fi pe deplin responsabile pentru orice consecințe”, a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.