Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii sunt încurcați cu ce vor să facă rușii în Herson: Își retrag artileria grea, dar mută pe ascuns trupe

herson

Forțele ruse intenționează să-și retragă artileria de pe malul drept al râului Nipru din regiunea Herson, a informat pe 30 octombrie Statul Major al Ucrainei. Unitățile care au fost staționate acolo ar putea fi transferate în alte zone ale frontului, relatează Kyiv Independent.

Armata rusă încearcă, de asemenea, să creeze „condiții de nelocuit” pentru locuitorii din zonele ocupate ale regiunii Herson. În orașul Nova Kahovka, de exemplu, ar fi fost întreruptă conexiunea la internet și telefonia mobilă, în timp ce antreprenorilor locali li s-a spus să-și închidă magazinele alimentare până în noiembrie.

Pe 18 octombrie, guvernatorul instalat de Moscova în regiunea Herson, Vladimir Saldo, a anunțat o „deplasare organizată a populației civile” din municipalitățile din jurul Hersonului către teritoriile „de pe malul stâng al râului Nipru”. El a spus că toți sepratiștii ruși de top, inclusiv el însuși, se vor muta.

Cu toate acestea, potrivit lui Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații ale Ucrainei, trupele ruse creează iluzia că părăsesc Hersonul; în schimb, ei aduc acolo noi unități militare pentru a se pregăti pentru apărare.

Budanov a numit evacuarea celor mai importanți separatiști pro-ruși și mutarea civililor, anunțat pe 18 octombrie, „o operațiune de informare și manipulare în multe aspecte”, adăugând că nu se poate spune cu siguranță că „ei fug din Herson acum”.

Armata rusă a început să se retragă din Herson de săptămâna trecută, potrivit oficialilor ucraineni.

„Își mută unitățile de elită și ofițerii de pe malul vestic, lăsându-i doar pe cei care sunt mobilizați și dispensabili”, a declarat duminică trecută Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Institutul pentru Studiul Războiului a spus sâmbăta trecută că a început retragerea rușilor din vestul regiunii Herson. Forțele rusești intenționează probabil să continue această retragere în următoarele câteva săptămâni, dar ar putea avea dificultăți în a se replia în mod ordonat dacă forțele ucrainene aleg să atace, a explicat atunci ISW.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.