Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider parlamentar UDMR, despre abuzul în serviciu: 'Recunosc umil că nu înţeleg ce s-a întâmplat ieri în Comisia juridică de la ora 14,30 până la 16,00'

Csoma Botond

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat miercuri că nu înţelege procedura de adoptare a proiectelor de modificare a Codurilor penal şi de procedură penală, menţionând că pe aceste subiecte "a fost un pic de derapaj în abordare".

Csoma Botond a fost întrebat, la Parlament, în legătură cu procedura desfăşurată marţi în şedinţa Comisiei juridice în privinţa celor două proiecte, în care, după dezbateri de două ore şi adoptarea mai multor amendamente, preşedintele comisiei, Laura Vicol, a anunţat că, în urma unei decizii în coaliţia de guvernare, toate amendamentele sunt retrase, fiind aprobat un raport cu forma proiectelor venite de la Guvern.

"Eu vă spun că nu înţeleg această procedură. S-a ajuns la o anumită decizie în coaliţie, după aceea, brusc, eu nu ştiu ce s-a întâmplat. Sunt liderul unui grup parlamentar, dar trebuie să recunosc umil că nu înţeleg ce s-a întâmplat ieri în Comisia juridică de la ora 14,30 până la 16,00. Nu pot să spun că nu funcţionează Coaliţia, dar pe aceste subiecte cred că a fost un pic de derapaj, să spun aşa, în abordare. Eu v-aş spune cu cea mai mare plăcere ce s-a întâmplat între 14,30 şi 16,00, când în Comisia juridică s-a ajuns la această decizie. Sincer vă spun: nu ştiu ce s-a întâmplat", a afirmat el.

Presiune politică

Întrebat dacă a fost o lipsă de consecvenţă din partea liderilor coaliţiei, el a răspuns: "Nu ştiu, poate au simţit o presiune publică".

"Eu sunt total de acord că oamenii nu înţeleg nimic din toate acestea. Din păcate, acesta este adevărul gol-goluţ, din această procedură care s-a petrecut ieri după-amiază nu cred că mai înţelege cineva ceva. Nu este bine pentru democraţie că s-a întâmplat aşa, nu e bine pentru stabilitate şi pentru predictibilitate, totuşi", a adăugat deputatul UDMR.

El a explicat cum a aflat de decizia luată în coaliţie.

"Ieri, ni s-a comunicat numai decizia din Comisia juridică. Eu am vorbit cu domnul preşedinte Kelemen Hunor, când am aflat de la colegii de la Comisia juridică că s-a modificat totul, că s-a schimbat schimbarea cu 360 de grade. Atunci am avut o convorbire telefonică cu domnul preşedinte Kelemen Hunor şi mi-a spus că a fost anunţat de cei din coaliţie, că i s-a comunicat că s-a schimbat schimbarea", a spus deputatul UDMR.

Propunerea UDMR

Csoma Botond a precizat că în cazul proiectului de modificare a Codului penal, UDMR nu a propus niciun prag şi a acceptat ce a propus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

"La Codul Penal am spus de la început, suntem consecvenţi, mergem pe mâna domnului Predoiu. Predoiu a propus 250.000, 9.000, zero lei. Noi nu am propus nicio sumă, am spus că mergem pe ceea ce va propune domnul Predoiu", a mai spus Csoma Botond.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 191 de voturi "pentru", 66 "împotrivă" şi 12 abţineri, proiectul de lege care modifică Codul penal, în forma Guvernului, care nu prevede un prag de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu.

De asemenea, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 168 de voturi "pentru", 75 "împotrivă" şi 20 de abţineri, proiectul de modificare a Codului de procedură penală în forma venită de la Guvern, respingând toate amendamentele formulate, inclusiv cele de la Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.