Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR, avertisment pentru Ponta. Risca o situatie ca la Targu Mures in '90

udmr ponta

Primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, că dacă premierul Victor Ponta nu îl va "instrui" pe prefectul de Covasna "să lase în pace maghiarii", atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.

"Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (...) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990", a spus Antal Arpad, potrivit traducerii oficiale.

Între 19 şi 21 martie 1990 a avut loc la Târgu Mureş un conflict interetnic între români şi maghiari, în urma căruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost rănite.

De asemenea vicepreşedintele politic al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Borbely Laszlo, a solicitat sâmbătă Guvernului să ia măsuri împotriva prefectului judeţului Covasna, Marius Popica, care a amendat conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică.

"Cerem Guvernului să ia măsuri legale, pentru că e inadmisibil - aş spune şi caraghios dacă nu ar fi tragic - dacă se întâlnesc 100 de oameni şi într-un cadru organizat cântă acest imn pe care îl cântăm de 25 de ani. (...) Să ne trezim după 25 de ani, când azi încă suntem la guvernare, să se trezească prefectul să ia această măsură. Da, vom cere Guvernului să ceară prefectului să retragă această decizie care este şi ilegală, pentru că avem o decizie din '92, care spune foarte clar că pot fi folosite aceste simboluri. (...) Sper că nimeni nu vrea să ajungem într-o asemenea situaţie (ca în martie '90 la Târgu Mureş - n.r.). Domnul primar (din Sfântul Gheorghe, care a lansat acest avertisment, sâmbătă, la CRU - n.r.) a tras un semnal de alarmă. Eu am spus colegilor români din Parlament, partidelor cu care am fost în coaliţie, partidelor de dreapta şi de stânga, că aceste decizii de fapt înseamnă că această comunitate devine şi mai solidară. Nu au fost atâtea steaguri secuieşti, aceste reacţii evident înseamnă o contrareacţie, înseamnă o mai mare solidaritate, înseamnă că totuşi simţim că sunt în pericol utilizarea acestor simboluri naţionale", a arătat Borbely.

Acesta a spus că nu e bine să fie luate decizii împotriva unei comunităţi şi că "este inadmisibil ca un prefect să interzică oricui, când există şi prevederi legislative în acest sens, ca la o manifestare în cadru organizat să cânte unul din simbolurile maghiarimii, imnul tuturor maghiarilor".

Borbely a precizat că nu s-a gândit niciodată că după 25 de ani de democraţie un prefect îi va amenda pe cei care cântă un imn, "unul din simbolurile naţionale, care se cântă de câte ori avem o asemenea manifestare".

"Trebuie să privim în viitor, trebuie să găsim acele mijloace de comunicare pentru că fără o majoritate în Parlament, fără aceste decizii nu putem merge înainte", a arătat acesta.

Conducerea PCM Covasna a fost amendată de Prefectură cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, care prevede, la capitolul II, articolul 16 că "imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia".

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.