Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR își anunță poziția: EXCLUDE din start votul electronic. Varianta propusă la prezidențiale

RTV
Attila Korodi

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat joi, la RFI, că formaţiunea pe care o reprezintă are "o reticenţă maximă" în ceea ce priveşte introducerea votului electronic, dar este de acord cu votul prin corespondenţă şi cel anticipat.

Citește și: Situaţie tensionată la ÎCCJ: Presiuni asupra judecătorului care trebuie să decidă redeschiderea dosarului unui membru CSM (surse)

"Pe votul electronic, noi avem o reticenţă maximă. Nu există la ora actuală nicio siguranţă ca votul dat şi voturile colectate, adunate să nu fie distorsionate. Există destul semne din celelalte democraţii occidentale în care aceste modalităţi încă sunt respinse. Nu există siguranţa transferului de date 100%, fără să existe posibilitatea de a distorsiona rezultatul', a declarat Korodi Attila la RFI.

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, deputatul UDMR a precizat că "deja există o legislaţie, dar aceasta trebuie revizuită, văzut dacă poate să fie făcută mai flexibilă, mai dinamică, mai accesibilă".

Korodi s-a referit şi la votul în diaspora şi a spus că "trebuie secţii de votare adecvate ca număr. ştampile, puncte şi personal'.

Totodată, UDMR este de acord ca votul în străinătate să se desfăşoare în mai multe zile.

"Nu în ultimul rând, da, ţinem să se desfăşoare alegerile în cazul diasporei nu într-o singură zi, ci în două-trei zile, fără nicio problemă", a mai declarat parlamentarul Uniunii.

Întrebat dacă modificările la legislaţia electorală pot fi făcute în timp util pentru a fi aplicate la alegerile prezidenţiale din acest an, Korodi a spus că votul prin corespondenţă şi cel anticipat se pot organiza, dar cel electronic nu se poate rezolva de la o lună la alta.

"Votul electronic nu se poate rezolva de la o lună la alta, nu există infrastructură, nu există softuri. Şi trebuie spus foarte clar: până acum, în toate administraţiile publice centrale în care a fost creat un sistem electronic, niciunul nu funcţionează la perfecţie, deci este foarte periculos. Dar celelalte voturi, prin corespondenţă şi votul anticipat, se pot organiza. La votul prin corespondenţă, totuşi, este o grabă şi mai mare, pentru că acolo, dacă este o obligaţie de înregistrare a cetăţenilor, atunci aceasta trebuie făcută din timp. Acolo este o grabă şi trebuie atunci Parlamentul să decidă cu celeritate", a conchis liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.