Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR: Legea votului prin corespondenţă este o catastrofă

Kelemen Hunor

UDMR va vota împotriva legii votului prin corespondenţă la Camera Deputaţilor, declară  preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor. El consideră că în forma actuală, documentul va fi "o tragedie, o catastrofă".

Kelemen Hunor anunţă că deputaţii UDMR vor vota împotriva legii votului prin corespondenţă: "Vom vota împotrivă, dacă rămâne în această formă. Noi am depus amendamentele pe care le-am depus şi la Senat. Noi considerăm că votul pentru cetăţenii români care trăiesc în afara României la alegerile parlamentare este asigurat prin legea alegerilor parlamentare, prin înregistrare şi vot direct cu ştampilă în mână în secţii de votare. Acolo se spune că pentru fiecare o sută de persoane înregistrate se înfiinţează o secţie de votare în străinătate şi este modalitatea corectă, modalitatea care respectă şi prevederile constituţionale. Noi am spus că această modalitate de a vota prin corespondenţă să fie valabilă doar pentru alegerile prezidenţiale. Trebuie multe-multe aspecte lămurite şi până atunci mai este timp să fie lămurite aceste aspecte".

Liderul UDMR spune, la RFI, că "în această formă este neconstituţională şi inaplicabilă. Dacă rămâne articolul 13, care spune că fiecare om acasă cu imprimanta proprie poate să tipărească buletinul de vot, pe care se va afla un singur nume sau mai multe nume, în cazul în care Colegiul 43 pentru străinătate înseamnă doi senatori şi patru deputaţi. Deci cum se va asigura corectitudinea, secretul votului şi multe-multe alte aspecte. De aceea, noi considerăm că este o grabă care nu poate fi justificată în nici un fel şi este un populism, aşa cum s-a întâmplat şi în 2007, când am fost singurii care au votat împotriva legii votului uninominal şi după două mandate toată lumea şi-a dat seama că a fost o greşeală uriaşă şi ne-am întors la un sistem funcţional. Se va întâmpla şi cu votul prin corespondenţă, dacă ne grăbim şi dacă doar dintr-un populism ne vom arunca într-o astfel de aventură. Nu poţi să faci experienţe cu societatea, nu poţi să spui că încercăm şi dacă nu iese, schimbăm. Nu ai voie să faci aşa ceva. De aceea, noi vom vota împotrivă şi dacă va fi cazul şi reuşim să adunăm semnăturile, vom ataca şi la Curtea Constituţională. Aici vorbim despre nişte principii, nu vorbim de alte aspecte".

În opinia sa, "ar fi o greşeală uriaşă să rămână legea în această formă, cum este la această oră proiectul, fiindcă nu ne va ajuta cu nimic şi cei care sunt în diasporă nu vor fi mulţumiţi. Şi mai există şi partea asta discriminatorie. În acest proiect de lege scrie că ori te înregistrezi şi te duci să votezi în secţia de votare, dacă trăieşti în străinătate ori votezi prin corespondenţă. Totuşi, această posibilitate atunci ar trebui să dai şi pentru cei care trăiesc în România. Mama mea cu ce este mai puţin îndreptăţită să voteze prin corespondenţă decât oricine altcineva care eventual stă în străinătate? Doar din cauză că nu a plecat din ţară? Eu cred că în această formă, votarea (legii) este o greşeală (...). În această formă, acest proiect de lege va fi o tragedie, o catastrofă".

Legea votului prin corespondenţă a fost adoptată de Senat. Ultimul cuvânt îl au deputaţii, care ar putea vota documentul miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.