Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR: Parlamentul să inițieze un nou proiect legislativ de Cod Administrativ

sigla UDMR
UDMR

Parlamentul trebuie să inițieze un nou proiect legislativ de Cod Administrativ, a cărui bază să fie proiectul votat de mai multe partide parlamentare și declarat neconstituțional de CCR, susține liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, scrie Mediafax.

Cseke Attila a declarat marți, corespondentului MEDIAFAX, după ce CCR a declarat neconstituțional Codul Administrativ, că acesta aducea o reformă în administrația publică.

”UDMR crede că avem nevoie de un Cod Administrativ care să aducă o reformă în administrația publică, iar proiectul de cod care a fost în dezbaterea CCR răspundea în mare măsură acestei cerințe. Întărea principiul autonomiei locale, dădea posibilitatea unei descentralizări în administrația publică, introducea elemente mai moderne în funcționarea administrației publice centrale și locale și sintetiza reglementările privind administrația publică din 18 legi aflate azi în vigoare. Din păcate, neconstituționalitatea a fost declarată pe chestiuni procedurale, ceea ce înseamnă că legea este neconstituțională în integralitatea ei. Este nevoie de o nouă procedură parlamentară, iar UDMR solicită ca Parlamentul să inițieze un nou proiect legislativ de Cod Administrativ. Este nevoie de inițierea unei noi proceduri, un nou proiect de lege, a cărui bază trebuie să fie actualul proiect de Cod Administrativ care a fost susținut și votat atât de UDMR, cât și de mai multe partide parlamentare”, a spus Cseke.

Potrivit acestuia, este evident că România are nevoie de un nou Cod Administrativ pentru că nu mai poate rămâne în actualele legi ale administrației care, în multe privințe, nu răspund cerințele anilor 2018 – 2019.

”Este nevoie de un suflu nou în organizarea și funcționarea administrației publice”, a conchis liderul grupului UDMR din Senat.

Judecătorii CCR au admis, marți, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis și a Opoziției cu privire la Codul administrativ al României.

Pronunțarea pe cele două sesizări a fost amânată în mai multe rânduri de Curtea Constituțională.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale, pe 31 iulie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind Codul administrativ al României, susținând că aceasta cuprinde norme neclare, paralelisme legislative şi dispoziţii necorelate atât între ele, cât şi cu alte acte normative. Şeful statului argumenta că introducerea pensiilor speciale şi articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală sunt neconstituționale.

”O administraţie publică modernă, într-un stat de drept, democratic şi social trebuie să fie, înainte de toate, o administraţie publică transparentă, transparenţă de neconceput în absenţa unor reglementări clare, unitare şi accesibile. Din analiza legii supuse controlului de constituţionalitate, constatăm că aceasta cuprinde norme neclare, paralelisme legislative şi dispoziţii necorelate atât între ele, cât şi cu alte acte normative”, susţinea şeful statului în sesizarea trimisă CCR.

Preşedintele Iohannis mai susţinea că modificarea textului restrânge domeniul de aplicare a răspunderii unui membru al Guvernului pentru un eventual conflict de interese, permiţând practic celelalte fapte realizate dintr-un interes personal de natură nepatrimonială ori cu scopul de a obţine un folos material pentru alte rude apropiate sau pentru alte persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.