Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE, acuzată că nu a învățat nimic din Brexit

www.listamarci.ro
forta nationala FN

Prima întâlnire majoră de după Brexit, în formatul celor șase state fondatoare, a stârnit supărarea partidului Forța Națională, afiliat la gruparea naționaliștilor europeni. Potrivit purtătorului de cuvânt al formațiunii, Clement Sava, intenția de a reconfigura UE doar pe baza deciziei a șase state ar fi un semnal că ”lecția Brexit nu a fost învățată”.

Vezi și: Teorie BOMBĂ după Brexit: Referendumul ar putea fi REFUZAT de Parlament

Astfel, potrivit Forței Naționale, ”decizia de reconfigurare a Uniunii Europene, necesară după Brexit, nu se poate face doar prin participarea a șase state, fie ele și fondatoarele Uniunii, așa cum se prefigurează astăzi prin întâlnirea de la Berlin. O asemenea reducere a deciziei care privește 27 de națiuni la bunul plac al liderilor din doar șase state ale UE înseamnă că lecția Brexit nu a fost învățată”.

Clement Sava mai arată că ”Brexitul a avut loc tocmai din cauza deciziilor luate în spatele ușilor închise, fără consultarea cetățenilor și doar pe baza influenței câtorva state, în timp ce alte țări, printre care și România, au fost tratate ca invitați second hand. Perpetuarea acestei atitudini care rezultă din formatul întâlnirii de astăzi de la Berlin nu este în măsură să le arate cetățenilor UE că lucrurile se vor schimba fundamental, de unde posibilitatea altor referendumuri cu același rezultat ca și Brexit”.

Tocmai de aceea, Forța Națională cere ca toate celelalte 27 de state rămase să decidă ce se va întâmpla în continaure în UE.  ” Faptul că șase state iau decizia dinainte, după care o impun restului de țări membre ne arată că mentalitatea de dictat și de țări superioare și țări inferioare în interiorul Uniunii nu s-a schimbat, deși chiar aici trebuie căutată cauza Brexitului”, mai arată partidul Forța Națională.

Purtătorul de cuvânt al formațiunii, Clement Sava mai arată că, ”dacă România este membru cu drepturi egale al UE, atunci are un cuvânt egal în greutate cu al tuturor celorlalte state membre și trebuie să participe la stabilirea reconfigurării UE pentru a-și apăra poziția și interesele. Dacă nu, asistăm din nou la o păcăleală care, așa cum s-a văzut în urma referendumului din Marea Britanie, nu mai reușește să amăgească pe nimeni”.

În concluzie, argumentează Forța Națională, ”restartarea UE a pornit prost pentru că pleacă de la aceeași premiză greșită că unii pot să decidă pentru ceilalți și peste capul celorlalți. România s-a săturat să asiste de pe margine și să îndeplinească cerințe impuse de alții, fără să aibă dreptul propriu și real la decizie. Dacă vrem o Uniune Europeană viabilă, acest lucru este primul care trebuie să se schimbe! România nu mai trebuie să accepte o poziție inferioară în Uniune, a sosit timpul să fim parteneri cu celelalte țări, nu slujbași care folosesc ușa servitorilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.