Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE ajunge la un acord istoric pentru reforma regulilor de azil, cu respingere din partea Ungariei și Poloniei

EFE
refugiati

Țările care nu vor să găzduiască refugiați vor plăti 20.000 de euro de persoană.

Cei 27 au ajuns joi la un acord istoric pentru reforma reglementărilor europene în materie de azil printr-un sistem de solidaritate à la carte. Asta înseamnă că acele țări care nu vor să primească refugiați vor trebui să plătească 20.000 de euro pentru fiecare persoană care solicită azil. În acest fel, UE intenționează să depășească dinamica ultimilor ani după valul de refugiați sirieni din 2015. Atunci UE a ajuns la un acord pentru un mecanism de distribuire obligatorie pe bază de cote care a fost boicotat necruțător de țările din Est. Deși Polonia și Ungaria au continuat să se opună acestei formule în timpul dezbaterii de joi, acordul a obţinut aprobarea majorităţii calificate, relatează La Razon citat de Rador.

Acești bani vor merge către un instrument comun care trebuie acum conceput de Comisia Europeană.

Se aşteaptă ca amenzile plătite de țările europene pentru nerelocarea refugiaților să poată fi folosite pentru a ajuta acele state din prima linie, însărcinate cu procesarea cererilor de azil și pentru a îmbunătăți blindarea frontierelor europene și repatrierea migranților ilegali ale căror cereri de azil au fost respinse.

Un alt punct de opoziție față de acordul la care s-a ajuns joi a fost tocmai modul de accelerare a repatrierilor, astfel încât povara să nu cadă asupra țărilor de sosire din sudul Europei.

Italia a dorit ca migranții să poată fi returnați în acele țări prin care au tranzitat și considerate "sigure" potrivit criteriilor internaționale. În cele din urmă, Cei 27 au convenit că trebuie să existe o legătură între migrant și țara în care este repatriat, chiar dacă este vorba doar despre o şedere temporară înainte de a ajunge pe teritoriul european. În plus, acest acord urmărește accelerarea procedurilor de acordare a azilului pentru a preveni întârzierea inutilă a procedurilor.

Din 2015, problema imigrației a devenit o dezbatere "toxică", așa cum a recunoscut, joi, comisarul pentru afaceri interne, Ilva Johansson. Odată cu acordul la care s-a ajuns joi, se intenționează să se pună capăt anilor de dispute dure, deși acum acest pact la care au ajuns capitalele trebuie să fie negociat de Parlamentul European în timpul președinției spaniole care începe la 1 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.