Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE anulează recepția de Ziua Europei din Israel: Decizia lui Netanyahu care a iritat Bruxellesul

israel ue

Delegaţia Uniunii Europene în Israel a anunţat luni anularea recepţiei diplomatice pe care urma să o organizeze marţi cu ocazia Zilei Europei, în urma deciziei premierului Benjamin Netanyahu de a-l trimite pe ministrul de extremă-dreaptă al Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir, să participe ca reprezentant al guvernului israelian la această recepţie, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.ro.

"Delegaţia UE în Israel pregăteşte celebrarea Zilei Europei pe 9 mai, la fel ca în fiecare an. Din nefericire, anul acesta am decis să anulăm recepţia diplomatică, întrucât nu dorim să oferim o platformă cuiva ale cărui opinii sunt contrare valorilor pe care le apără Uniunea Europeană", a motivat reprezentanţa UE.

Aceasta din urmă ar fi cerut anterior guvernului israelian, conform unor informaţii neconfirmate oficial, să nu-l trimită pe ministrul Ben Gvir la respectiva recepţie. Cu toate acestea, oficialul israelian şi-a confirmat duminică participarea la recepţie.

"Ministrul (Ben Gvir) crede că, chiar dacă reprezentanţii UE nu-i împărtăşesc punctele de vedere, ei înţeleg foarte bine că Israelul este o democraţie unde este permisă exprimarea opiniilor diferite", menţionează un comunicat emis duminică de Ministerul israelian al Securităţii.

Într-un nou comunicat, emis luni după anunţul privind anularea recepţiei, ministrul israelian a acuzat reprezentanţa UE că recurge la o "formă ne-diplomatică" de a-l cenzura. "Este păcat că Uniunea Europeană, care spune că reprezintă valorile democraţiei şi multiculturalismului, practică cenzura într-o formă nediplomatică", a remarcat ministrul Ben Gvir.

De obicei, ministrul de externe israelian este cel care participă la recepţia organizată în fiecare an de Ziua Europei şi susţine acolo un discurs. Însă şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen, se află într-o vizită în India, aşa că premierul Netanyahu l-a mandatat pe ministrul Ben Gvir să reprezinte guvernul la acest eveniment.

Netanyahu conduce guvernul cel mai de dreapta din istoria Israelului, prin urmare acesta nu este privit favorabil la Washington şi nici la Bruxelles. Premierul israelian a lansat o reformă judiciară ce vizează în special Curtea Supremă, instituţie care dispune de puteri vaste şi pe care Netanyahu o acuză de partizanat politic împotriva sa.

Curtea Supremă israeliană este compusă din 15 judecători, care odată numiţi rămân pe post până la vârsta de 70 de ani, iar în lipsa unei Constituţii propriu-zise puterea judiciară este singura care controlează activitatea guvernului. Curtea Supremă poate să anuleze orice norme pe care le consideră contrare legilor de bază cu rang constituţional. Prin reforma propusă, Netanyahu urmăreşte să sporească puterea politică a aleşilor în paralel cu reducerea celei a magistraţilor, iniţiativă considerată nedemocratică de opoziţie, care sprijină protestele de stradă ce se succed cu regularitate de la începutul anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.