Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE, BCE si FMI saluta planul Greciei. Nou ajutor de 74 miliarde de euro, gata sa fie acordat

grecia

Creditorii Greciei (UE, BCE, FMI) care au examinat vineri noua propunere prezentată de guvernul condus de premierul elen Alexis Tsipras au estimat-o ca fiind "pozitivă", văzând în ea "o bază de negociere" în vederea unui al treilea plan de ajutor în valoare de 74 miliarde de euro, a aflat AFP dintr-o sursă europeană.

"Cele trei instituţii au convenit să dea o evaluare pozitivă propunerii de reformă transmise joi seara de guvernul grec", a precizat această sursă în cursul serii de vineri.

Această propunere, care face să revină speranţa unui acord evitând ieşirea Atenei din zona euro, va fi examinată sâmbătă de miniştrii de finanţe ai uniunii monetare la Bruxelles.

Totuşi, potrivit aceleiaşi surse europene, reuniunea Eurogroup ar trebui să ducă "cel mai bine la un acord politic", decizia de a relansa negocierile cu Atena figurând pe agenda summitului şefilor de stat şi de guvern din cele 28 de ţări ale UE, care va avea loc duminică la Bruxelles.

Între altele, dacă Grecia şi partenerii ei europeni se înţeleg asupra acestui al treilea plan de ajutor pentru Atena, cel puţin opt parlamente ale zonei euro vor trebui să-şi dea avizul, iar Bundestag-ul german chiar în două rânduri.

Propunerea prezentată de guvernul grec este o "bază de negociere pentru un al treilea program de 74 miliarde de euro pe trei ani: 16 miliarde de euro de la FMI şi 58 de miliarde de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), adică o zecime din capacitatea sa", a subliniat sursa europeană.

Potrivit altei surse europene, creditorii au fost "surprinşi favorabili" de documentul trimis joi de Atena, considerând că el conţine măsuri "foarte similare celor pe care le propusese Comisia" la sfârşitul lunii iunie.

În acest document de 13 pagini, intitulat "Acţiuni prioritare şi angajamente" şi publicat în noaptea de joi spre vineri, Atena se angajează să adopte o mare parte din măsurile propuse de creditori în 26 iunie şi care au fost respinse de greci în cursul unui referendum duminica trecută.

Propunerile guvernului Tsipras par de fapt foarte apropiate de ultimul text al creditorilor în ceea ce mai mare parte a subiectelor care deranjează: pensii, TVA, privatizări, taxa pe societăţi...

În cursul dezbaterii în plină desfăşurare în parlamentul grec, premierul Alexis Tsipras şi-a apărat propunerea de acord făcută creditorilor, admiţând că ea conţine măsuri "dificile" şi "departe de pactul electoral" al stângii radicale aflate la putere.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.