Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE cere autorităţilor libiene să îşi intensifice eforturile pentru protejarea imigranţilor

FOX2now.com
libia

Miniştrii de externe din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au cerut luni autorităţilor libiene să îşi intensifice eforturile pentru a respecta drepturile imigranţilor în centrele de detenţie, unde mulţi aşteaptă să poată traversa Marea Mediterană spre Europa, transmite AFP. Eforturile comunităţii internaţionale pentru a stabiliza Libia, pe fondul crizei migratorii de la porţile UE, s-au aflat în centrul discuţiile dintre miniştri, în cadrul reuniunii lor lunare de la Bruxelles.

Într-o declaraţie comună, ei "condamnă încălcările asupra drepturilor omului comise împotriva imigranţilor şi cer rapid autorităţilor libiene să intensifice eforturile pentru a îmbunătăţi protecţia (acestora), în special în centrele de detenţie". Uniunea Europeană, adaugă textul, "face apel la toate părţile să asigure lucrătorilor umanitari un acces fără obstacole şi în siguranţă în acest centre". În dorinţa de a evita decesele în rândul imigranţilor în Marea Mediterană şi de a limita sosirile de imigranţi pe coastele Italiei, UE ia considerare întărirea sprijinului pentru garda de coastă libiană în activitatea de interceptare a ambarcaţiunilor închiriate de traficanţi. Neutralizarea acestor ambarcaţiuni înainte de a intra în apele internaţionale ar permite ca imigranţii să fie trimişi înapoi pe teritoriul libian.

Însă ONG-uri şi organizaţii internaţionale au denunţat săptămâna trecută aceste planuri, spunând că ele nu vor face decât să agraveze situaţia a sute de mii de imigranţi blocaţi în prezent în Libia. Într-un interviu pentru AFP, realizat la întoarcerea de la Tripoli, Arjan Hehenkamp, director general al filialei din Olanda a organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF), a spus că "nicio fiinţă umană" nu merită condiţiile de viaţă "îngrozitoare" din centrele de detenţie administrate de miliţii, conform Agerpres.

Conform UE, circa 1,3 milioane de persoane au în prezent nevoie de un ajutor de urgenţă în Libia, unde Guvernul de uniunea naţională (GNA) condus de Fayez al-Sarraj, contestat de diverse grupări armate, nu deţine controlul asupra întregului teritoriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.