Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE cere economii la energie, dar românii nu prea au ce să scoată din priză (Reuters)

stiri.md
priza prelungitor intrerupator

Uniunea Europeană cere statelor să economisească energie, pentru a reduce costurile și a evita penuria în sezonul de încălzire care se apropie, pentru a face față reducerilor în aprovizionarea cu gaze din Rusia, însă românii nu prea au ce să scoată din priză, se arată într-o analiză a agenției Reuters.

În satul românesc liniștit Vasilati, unde majoritatea caselor sunt încălzite cu lemne, oamenii sunt îngrijorați de facturile de energie electrică, chiar dacă românii consumă cea mai puțină electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană și mulți au redus consumul cât au putut.

Georgeta Ichim, o pensionară și văduvă în vârstă de 67 de ani, locuiește singură într-o casă slab luminată, cu bușteni de lemn stivuiți frumos lângă ușă, lângă un smochin. Ea folosește în principal o singură cameră din vechea ei casă, ceea ce îi permite să economisească la încălzire.

"Am doar televizorul, frigiderul și o lampă", a spus ea, îmbrăcată într-o haină de casă cu motive florale. "Sunt atentă".

Uniunea Europeană cere statelor să economisească energie, pentru a reduce costurile și a evita penuria în sezonul de încălzire care se apropie, pentru a face față reducerilor în aprovizionarea cu gaze din Rusia.

Instituțiile statului român fac reduceri. Unele județe reduc orele de școală, iar Parlamentul României, a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagonul american, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte.

Dar mulți oameni din sate precum Vasilați au puțin spațiu de manevră pentru a face reduceri. Mai mult de 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, mulți dintre ei bazându-se pe agricultura de subzistență pe parcele mici de pământ, pe locuri de muncă sezoniere în străinătate sau pe naveta în orașe.

Datele Eurostat au arătat că românii au avut cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE, mai puțin de jumătate din media din 2020. Cu toate acestea, în ciuda acestei baze scăzute, consumul general de energie electrică al românilor a scăzut cu 7,7% în primele opt luni ale acestui an, în timp ce oamenii încearcă să facă față creșterii prețurilor la energie, inflației de două cifre și creșterii costurilor alimentelor.

Ichim nu a comunicat cât a fost factura sa de energie electrică, dar o femeie care locuiește în apropiere, într-o casă similară, a declarat că a plătit aproximativ 150 de lei (29,92 dolari) pentru două luni. Alți săteni al căror consum de energie electrică a fost determinat de pompe și cazane au declarat că factura lor s-a dublat, ajungând la aproximativ 3.000 de lei (597,73 dolari).

Consumul de energie electrică al femeii este suficient de scăzut pentru a se încadra într-un program guvernamental care plafonează facturile de energie electrică și gaz pentru gospodării și alți utilizatori până la anumite niveluri de consum lunar. Statul compensează furnizorii pentru diferența începând cu noiembrie 2021. Unele părți ale schemei ajută la încurajarea oamenilor să consume mai puțin.

Peste drum de Ichim locuiește Tudorel Dedu, în vârstă de 57 de ani, care colectează fier vechi cu o căruță și se angajează ca zilier. Casa lui are și ea puține aparate electrice - un televizor, un frigider, un congelator, câteva becuri. Hrănirea calului, a vacii, a porcilor, a găinilor și a rațelor sale a devenit mai scumpă, a spus el.

"Nu am pământ pe care să cresc, trebuie să cumpăr (furaje pentru animale) și îmi iau slujbe cu ziua", a spus Dedu. "Ce putem face, mergem mai departe, așa cum se spune".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.