Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE critică exercițiile Chinei din jurul Taiwanului: 'Sunt agresive! Nu există nicio justificare!'

Agerpres - Reuters
Joseph Borrell

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat joi, exerciţiile militare ”agresive” ale Chinei, considerând că ”nu există nicio justificare” pentru a folosi ”ca pretext” vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi. De asemenea, miniştrii de Externe ai ASEAN se declară ”îngrijoraţi de instabilitatea internaţională şi regională”, relatează AFP.

”Este normal ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească la nivel internaţional”, a scris el pe Twitter din Phnom Penh, în marja unei întâlniri a miniştrilor de externe ASEAN, informează News.ro.

Omologii săi din Asociaţia Naţiunilor din sud-estul Asiei au avertizat că situaţia din jurul strâmtorii Taiwan ar putea duce la ”conflicte deschise”, într-o declaraţie comună.

”ASEAN este îngrijorată de instabilitatea internaţională şi regională, în special de evoluţiile recente din regiunea adiacentă ASEAN, care pot duce la calcule greşite, confruntări grave, conflicte deschise şi consecinţe imprevizibile pentru marile puteri”, se arată în comunicat. ”Lumea are nevoie urgentă de înţelepciune şi simţul responsabilităţii din partea tuturor şefilor de stat pentru a susţine multilateralismul (…) şi coexistenţa paşnică”, subliniază comunicatul

Ministrul chinez de Externe Wang Yi se află, joi, la Phnom Penh, unde urmează să se întâlnească cu reprezentanţii ASEAN. Omologul său american Antony Blinken a vizitat, de asemenea, capitala Cambodgiei.

Vezi și: Ambasada Chinei la București intervine în forță în mega-scandalul momentului: Suntem dispuși să depunem eforturi comune cu România

Context

Armata chineză demarează, joi, cele mai ample exerciţii militare din istoria sa în jurul Taiwanului, drept răspuns la vizita pe insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a părăsit insula, miercuri, în mai puţin de 24 de ore de la începutul vizitei.

Ea a dat asigurări că Statele Unite nu vor abandona insula, condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a armatei chineze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.