Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE denunță planul israelian de a demola un sat de beduini palestinieni în Cisiordania

UE Uniunea europeana

Uniunea Europeană (UE) a cerut joi Israelului să revină asupra deciziei sale de a construi noi locuinţe pentru colonişti şi de a demola un sat de beduini palestinieni în Cisiordania ocupată, acţiune care în ochii săi dă o nouă lovitură perspectivei soluţionării conflictului, relatează AFP, conform Agerpres.

"Aprobarea planurilor pentru construcţia a aproape 2.000 de unităţi de colonizare în Cisiordania şi intenţia de a demola comunitatea palestiniană din Khan Al-Ahmar (...) compromit serios viabilitatea unei soluţii negociate cu două state (israelian şi palestinian) şi perspectivele unei păci durabile", a afirmat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini. 

"Construirea de noi colonii pentru israelieni demolând case palestiniene în aceeaşi zonă nu va face decât să consolideze realitatea unui singur stat (israelian), cu drepturi inegale, o ocupaţie perpetuă şi conflictul", a afirmat purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic într-un comunicat. 

"UE aşteaptă de la autorităţile israeliene ca ele să reconsidere şi să anuleze aceste decizii", a adăugat ea, precizând că "problema a fost ridicată direct cu autorităţile israeliene". 

Justiţia israeliană a autorizat săptămâna trecută Ministerul Apărării să demoleze satul de beduini Khan al-Ahmar, în Cisiordania ocupată, apreciind că a fost construit fără permis.

Citește și: Kim Jong Un rămâne angajat față de denuclearizarea peninsulei coreene

Acest sat, care numără 180 de locuitori, este situat în apropierea mai multor colonii israeliene de la est de Ierusalim. 

Israelul a aprobat, în plus, miercuri, construcţia a 1.958 noi locuinţe pentru colonişti în Cisiordania, potrivit ONG-ului Pacea Acum, care se opune ocupaţiei teritoriilor palestiniene. 

Coloniile israeliene în Cisiordania şi Ierusalimul de Est sunt ilegale din perspectiva dreptului internaţional. 

Ele sunt considerate de o mare parte a comunităţii internaţionale drept un obstacol în calea păcii cu palestinienii, ceea ce guvernul israelian contestă, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.