Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE deplânge impasul politic și violențele din Peru. Josep Borrell: 'Suntem îngroziţi de folosirea forţei'

newsweek.ro
Josep Borrell

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a deplâns marţi "impasul politic" din Peru şi a condamnat "utilizarea disproporţionată a forţei" pentru a reprima manifestaţiile, notează AFP, citat de Agerpres.

"Suntem îngrijoraţi pentru Peru", le-a spus el deputaţilor europeni reuniţi la Strasbourg. "Peru se confruntă cu o gravă criză constituţională (...) şi suntem îngroziţi de folosirea forţei", a subliniat el. Bilanţul ciocnirilor violente din cursul manifestaţiilor este ridicat, cu "peste 60 de morţi şi 1.300 de răniţi", a deplâns Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe.

Deputaţii s-au pronunţat pentru alegeri, dar Josep Borrell şi-a manifestat scepticismul. "Preşedinta (Dina) Boluarte a spus că este favorabilă, dar nu poate dizolva Congresul. Ar trebui să se autodizolve şi nu văd nicio dorinţă în această direcţie. Prin urmare, suntem într-un impas", a explicat el.

"Lansez un apel la un dialog incluziv între forţele politice. Trebuie să evităm jocurile de putere şi manevrele tactice", a pledat Josep Borrell.

Demiterea fostului preşedinte Pedro Castillo, întemniţat în decembrie, acuzat că a încercat o lovitură de stat dorind să dizolve parlamentul care se pregătea să-l înlăture de la putere şi înlocuirea sa cu Dina Boluarte, fosta sa vicepreşedintă, a provocat un val de manifestaţii violente reprimate dur în întreaga ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.