Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE dezbate problema sanctiunilor economice contra Rusiei

rusia sanctiuni

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene urmeaza sa dezbata, la Consiliul European de joi si vineri de la Bruxelles, problema sanctiunilor economice contra Rusiei, a caror prelungire nu pare totusi sa provoace dubii, noteaza luni agentia France Presse.

Decizia de prelungire a sanctiunilor, adoptate initial în vara lui 2014 în contextul crizei ucrainene, ar fi trebuit sa fie adoptata fara dezbatere saptamâna trecuta de ambasadorii celor 28 de state membre, dar a fost amânata la cererea Italiei.

'Cred ca aceasta decizie îi va reveni Consiliului European de la finalul saptamânii, asa cum a fost mereu cazul sanctiunilor contra Rusiei. Nu vad probleme majore, în niciun stat membru, cu privire la decizia politica', a declarat luni sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe ale UE (CAE).

Respectivele sanctiuni sunt în vigoare pâna la finalul lunii ianuarie.

La începutul lunii decembrie, decizia de prelungire cu sase luni, pâna la finalul lui iulie 2016, a acestor masuri ce vizeaza domenii întregi ale economiei ruse (banci, petrol, aparare) parea o formalitate si ea urma sa fie confirmata miercurea trecuta la nivelul celor 28 de ambasadori ai statelor membre.

Însa, în ultimul minut, guvernul italian a cerut ca subiectul sa fie dezbatut la cel mai înalt nivel politic, fara însa a putea contesta pe fond necesitatea prelungirii regimului sanctiunilor, în asteptarea punerii în practica a mai multor dispozitii ale Acordurilor de la Minsk privind solutionarea conflictului.

Europenii asteapta mai ales sa vada cum se vor desfasura alegerile în teritoriile aflate sub controlul rebelilor separatisti prorusi, ce vor avea loc în prima jumatate a anului viitor.

Agenda summitului UE din 17-18 decembrie se anunta extrem de încarcata, printre subiectele ce vor fi discutate figurând combaterea terorismului, criza refugiatilor si cererile Marii Britanii referitoare la reformarea Uniunii Europene, în perspectiva viitorului referendum national privind apartenenta tarii la forul comunitar.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.