Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE dorește întărirea parteneriatul energetic cu Norvegia și NATO

energyintel.brightspotcdn.com
gaze-ue

UE urmărește o întărire a parteneriatului său energetic cu Norvegia și cu NATO, în ceea ce privește intensificarea livrărilor de gaze și protecția infrastructurii critice. Înalți oficiali care reprezintă aceste chestiuni s-au întâlnit vineri pe o platformă de producție de gaze naturale din apropierea coastei norvegiene, scrie tvpworld.com.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a comentat procesul de aderare la NATO a Suediei și Finlandei. "Este absolut esențial ca ambele țări să adere la Alianță cât mai curând posibil", a spus el.

Șeful NATO a comentat, de asemenea, securitatea energetică a Europei în fața războiului rusesc și a politicilor agresive ale Kremlinului. "Îl vedem pe președintele Putin încercând să folosească energia ca armă pe tot parcursul războiului cu Ucraina. Gazul norvegian a contribuit la răspunsul la acest lucru și la asigurarea faptului că Putin nu a reușit să folosească energia ca armă", a spus el.

După ce Rusia a oprit livrările de gaze către Uniunea Europeană anul trecut, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor al UE.

"Norvegia ne-a ajutat într-un moment critic, ceea ce ne-a permis să supraviețuim iernii. Am salutat anunțul că aceste livrări vor rămâne ridicate", a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.

Ea a raportat, de asemenea, cu privire la necesitatea de a proteja infrastructura critică în Europa și de a o proteja de actele de sabotaj. În acest sens, Uniunea Europeană și NATO și-au consolidat cooperarea. Secretarul general al Alianței a declarat că aceasta include schimbul de informații, monitorizarea mai atentă a infrastructurii și creșterea prezenței militare.

"Planul acum este de a efectua mai multe exerciții comune, astfel încât să putem acționa rapid dacă se întâmplă ceva", a adăugat Jens Stoltenberg.

El a menționat că "infrastructura Norvegiei este importantă, dar din cauza dimensiunii sale, este vulnerabilă.

"Nu putem apăra în mod constant fiecare metru din el, dar lucrăm la schimbul de informații, la monitorizarea conductelor de gaz. De asemenea, ne-am sporit prezența militară", a dat asigurări el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.