Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE încercă să revigoreze acordul nuclear - Josep Borrell s-a întâlnit la Teheran cu ministrul de externe iranian

atlanticcouncil.org
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a întâlnit sâmbătă la Teheran cu ministrul de externe iranian, Hossein Amirabdollahian, transmit agenţia oficială de presă IRNA şi televiziunea de stat din Iran, preluate de AFP şi Reuters.

Tratativele sunt considerate cruciale pentru restabilirea acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi puterile internaţionale şi blocat în 2018, prin decizia preşedintelui de atunci a Statelor Unite, Donald Trump, de a retrage partea americană din înţelegere şi de a reintroduce sancţiunile împotriva regimului de le Teheran.

Dialogul cu Iranul, reluat la Viena în aprilie 2021 de SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania a ajuns în martie anul acesta într-un punct mort, situaţie pentru care americanii şi iranienii s-au acuzat reciproc.

În prezent, Iranul nu mai respectă restricţiile privind programul său nuclear pe care le acceptase conform pactului cunoscut sub acronimul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - Planul de Acţiune Comun şi Cuprinzător), în schimbul suspendării sancţiunilor.

Prin ministerul de externe de la Paris, Franţa a cerut vineri Iranului să profite de vizita lui Borrell, care va dura mai puţin de o zi, pentru a relua acordul "cât timp se mai poate".

La rândul său emisarul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, le-a mulţumit printr-un mesaj pe Twitter înaltului reprezentant al UE pentru politica externă şi negociatorului european Enrique Mora pentru dosarul nuclear iranian, ale căror eforturi au loc "în continuă coordonare strânsă cu Statele

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.