Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE îndeamnă toate părţile să respecte acordul nuclear cu Iranul

Ţările membre ale UE au îndemnat luni 'toate părţile' implicate să respecte angajamentele acordului internaţional asupra programului nuclear iranian, pe care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis, în timpul campaniei, că îl va 'rupe', informează AFP.

Acordul, parafat în iulie 2015, a fost negociat între Iran şi grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania, sub egida UE). El este menit să garanteze natura paşnică a programului nuclear iranian, în schimbul ridicării progresive a sancţiunilor economice.

Preşedintele american aflat la sfârşit de mandat, Barack Obama, a jucat un rol major în încheierea acestui acord, însă viitorul său succesor, Donald Trump, a promis în timpul campaniei să rezilieze această reglementare internaţională, calificată drept 'cel mai rău acord negociat vreodată'.

Citeşte şi: Miniştrii europeni de Externe analizează relaţiile tensionate cu Turcia

'Este necesar ca toate părţile să-şi respecte angajamentele, pentru a continua restabilirea încrederii', au estimat, într-un text adoptat luni, miniştrii de externe ai celor 28 de ţări membre ale UE, reunite la Bruxelles.

Într-un alineat în care sunt menţionate în mod concret SUA, UE 'îşi exprimă satisfacţia în legătură cu faptul că Biroul american pentru control asupra bunurilor străine eliberează licenţe de export în vederea livrării de avioane comerciale pentru transportarea de pasageri' şi ea 'speră că acest lucru va continua'.

Statele membre în UE, favorabile unei ascensiuni a Iranului în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), îndeamnă de asemenea Teheranul să 'continue să coopereze deplin'.

Citeşte şi: Noua Zeelandă este DEVASTATĂ de ultimele cutremure puternice - FOTO/VIDEO

Cu toate acestea, ele şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu 'situaţia în ceea ce priveşte drepturile omului', deplângând 'recurgerea frecventă la pedeapsa cu moartea' şi subliniind 'necesitatea de a asigura egalitatea de drepturi pentru femei, precum şi pentru persoanele ce aparţin minorităţilor' din Iran.

UE îndeamnă Teheranul de a lua 'măsuri concrete' pentru a contribui la ameliorarea de manieră eficientă a situaţiei din regiune', invitându-l să 'facă uz de influenţa sa asupra regimului sirian pentru a face să înceteze violenţele' împotriva civililor şi personalului umanitar în Siria.

agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.