Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE: Mogherini va merge la Washington pentru a apăra acordul internaţional cu Iranul

mogherini, UE

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a anunţat luni că va merge la Washington 'la începutul lunii noiembrie' pentru a pleda în favoarea menţinerii acordului nuclear internaţional cu Iranul după ce acesta a fost contestat de către preşedintele american Donald Trump, relatează AFP şi DPA.

Acest acord este 'crucial pentru securitatea regiunii', a afirmat Mogherini cu prilejul unei reuniuni a şefilor de diplomaţie din ţările membre UE, la Luxemburg. În contextul unor grave tensiuni cu regimul liderului nord-coreean Kim Jong-Un, 'există riscul să fie mai dificilă deschiderea unui dialog sau a unei medieri cu Coreea de Nord' dacă acordul nuclear iranian este 'ameninţat sau desfiinţat', a avertizat şefa diplomaţiei UE.

UE este angajată 'pentru aplicarea totală şi efectivă a tuturor părţilor' acordului, cunoscut oficial sub denumirea de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), potrivit unei declaraţii aprobate de cele 28 de state membre ale blocului, după ce Trump a refuzat vineri să certifice respectarea acordului. 'În contextul unei ameninţări nucleare acute, UE este decisă să apere JCPOA, acesta fiind un pilon esenţial al arhitecturii de neproliferare la nivel internaţional', se arată în comunicat, conform Agerpres.

În marja consiliului miniştrilor de externe din UE de la Luxemburg, participanţii au subliniat că UE nu vede nicio alternativă la acordul existent privind dosarul nuclear iranian. Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat vinerea trecută că ţara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înţelegere nu este în interesul naţional, notează Reuters. Rouhani a reacţionat astfel la noua strategie a SUA în privinţa Iranului, anunţată la Washington de preşedintele Donald Trump. Acesta nu a confirmat că Iranul respectă acordul conform căruia beneficiază de ridicarea unor sancţiuni, în schimbul sistării programului de înarmare nucleară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.