Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE pune 'biciul' pe țările din Balcani: 'Nu primesc finanțare dacă nu implementează reformele!'

Centre for European Reform
unitatea Uniunea Europeana

UE pune 'biciul' pe țările din Balcani: 'Nu primesc finanțare dacă nu implementează reformele!'

Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Davis McAllister, a declarat că statele regiunii Balcanilor de Vest în care stagnează procesul de reforme, care nu avansează în procesul de integrare europeană și care nu își armonizează politica externă și de securitate cu politicile Uniunii Europene nu vor primi finanțare din Planul UE pentru dezvoltarea Balcanilor de Vest, în valoare de șase miliarde euro, relatează Rador Radio România.

"Parlamentul European a subliniat de nenumărate ori importanța condiționării accesului la fondurile de preaderare de rezultatele obținute în procesul de reforme și de armonizarea politicilor" – a declarat McAllister, în cadrul ședinței în care reprezentanții Comisiei Europene au prezentat Planul UE de dezvoltare a Balcanilor de Vest. În aceeași ședință, directorul general al Direcției pentru vecinătate și negocieri de extindere, Gert Jan Koopman, a declarat că în statele din Balcanii de Vest în ce privește Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, puterea de cumpărare rămâne scăzută, fiind aproximativ de 30% din media UE și prin urmare viitoarele state UE trebuie ajutate să implementeze reformele. "Exodul intelectualilor din regiune și tinerii din regiune care își caută un loc de muncă în alte state sunt o consecință directă a lipsei creșterii economice și reformelor" – a declarat Koopman, adăugând că obiectivele Planului UE pentru dezvoltarea Balcanilor de Vest sunt ambițioase, respectiv în primul rând se dorește dublarea PIB-ului în următorii zece ani, ceea ce înseamnă o creștere economică anuală de 7%, apoi ar fi accelerarea procesului de integrare europeană.

În 2024 statele din Balcanii de Vest au șansa să se apropie de Uniunea Europeană, declară șeful Delegației UE la Belgrad

Șeful Delegației Uniunii Europene la Belgrad, Emanuele Giaufret, a declarat că Planul UE de dezvoltare a Balcanilor de Vest are potențialul de a dubla în următorii 10 ani Produsul Intern Brut al fiecărui stat din regiune, dar pentru a avea acces la acest plan, statele din Balcanii de Vest vor trebui să implementeze reformele necesare.

"Finanțarea este foarte importantă. Prin finanțare intenționăm să creștem resursele statelor din Balcanii de Vest astfel încât să se apropie de nivelul statelor UE. Dar, pentru a avea acces la aceste surse de finanțare, trebuie să convenim cu partenerii noștri un plan de reforme, care va avea elemente de bază cum ar fi respectarea statului de drept, lupta contra corupției, etc. De asemenea vor fi și reforme socio-economice, îmbunătățirea mediului de afaceri" - a explicat Giaufret, adăugând că acesta este un aspect, dar există și alte aspecte care se referă la o mai bună integrare a economiei regionale și accesul direct pe piața UE. "Ideea este să primiți condiții și finanțare, dar trebuie să implementați agenda reformelor. Dacă aveți nevoie de mai mult timp îl veți primi, dar dacă nici atunci nu veți implementa reformele, nu veți avea acces la finanțarea europeană" - a subliniat Giaufret, adăugând că pentru UE este important că recent la Skopje toate statele din Balcanii de Vest și-au arătat interesul pentru Planul UE de dezvoltare a regiunii. "Principalul mesaj este că există hotărâre politică pentru a apropia Balcanii de Vest de UE. Anul acesta este o mare șansă pentru Balcanii de Vest și această șansă nu trebuie ratată" - a declarat Giaufret.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.