Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE refuză să cedeze presiunilor Rusiei

rusia

Bruxellesul nu va ceda presiunilor Rusiei care solicita amânarea aplicarii acordului de liber-schimb între Uniunea Europeana si Ucraina, a anuntat joi comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, citat de AFP.

Acest acord de liber-schimb, care ridica barierele vamale în cele doua sensuri pentru sute de produse, urmeaza sa intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

'Nu tine de Rusia sa decida. Uniunea Europeana, statele membre, ucrainenii, Juncker', presedintele Comisiei Europene, 'toti au zis ca data este 1 ianuarie 2016', a declarat Cecilia Malmstrom la sosirea la reuniunea ministrilor europeni ai comertului.

'Suntem de acord sa discutam cu rusii despre dificultatile de ordin practic. O vom face. Este o reuniune ministeriala mai târziu în aceasta luna pentru a gasi solutii practice', a adaugat ea. 'Dar data este 1 ianuarie 2016', a subliniat ea.

Acordul de liber-schimb constituie pilonul comercial al acordului de asociere între UE si Ucraina semnat în iunie 2014. El trebuia initial sa fie aplicat înca din noiembrie anul trecut, dar europenii au amânat data dupa încheierea primului armistitiu în estul Ucrainei, în septembrie.

Gestul a fost interpretat drept un gest conciliant fata de Rusia, acuzata ca le-a furnizat separatistilor prorusi sustinere sub forma de armament si de militari.

Moscova denunta de mult timp acordul de asociere, în care percepe o intruziune în sfera sa de influenta si un obstacol comercial pentru exporturile sale. Reuniunile între expertii europeni, rusi si ucraineni s-au desfasurat la Bruxelles pe 20 si 21 aprilie.

'Partea rusa a informat celelalte doua delegatii ca am identificat riscuri pentru economia rusa, pentru relatiile economice între Rusia si Ucraina si cooperarea între UE si Rusia', a explicat ambasadorul Rusiei pe lânga UE, Vladimir Cijov.

'A fost o discutie pozitiva, fiecare a încercat sa dea dovada de flexibilitate', a subliniat o sursa diplomatica europeana. 'Dar în final Rusia a solicitat amânarea pilonului comercial al acordului de asociere' pâna în 2017 si 'a amenintat sa suprime preferintele comerciale rusesti pentru Ucraina' în prezent în vigoare, a adaugat diplomatul.

În ciuda acestui refuz, europenii nu vor 'sa întrerupa canalul de discutii cu Rusia' pe acest subiect, a precizat diplomatul, în contextul în care Cei 28 au impus puternice sanctiuni economice împotriva Moscovei din cauza implicarii sale în conflictul din Ucraina.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.